Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Поет Дмитро Тась

Неділя, 28.02.2021 17:12   За матеріалами сторінки Ярини Цимбал

   У січні був ювілей в одного дуже хорошого поета і цікавого прозаїка - 120 років. Та ви не знайдете згадки про нього не те що в державних постановах про відзначення знаменних дат, а навіть у відривному календарі. Як сказали в одному видавництві, якому пропонували видати його збірку, "..нас не цікавлять третьорядні автори". Чому третьорядні? Бо за життя не встигли видати свої вірші?

   28 січня 1901 року народився Дмитро Тась, точніше Могилянський. Це було в Чернігові, а в гімназію Діму віддали, звичайно, в Петербурзі. І мовою спілкування в сім’ї Могилянських була російська. Тому особливо дивно, що і він, і сестра Ліда між собою та з батьками говорили російською, а обоє обрали українську літературу. І тепер Ладині нащадки, російські емігрантки в Америці, які ні слова не знають українською, — одинокі люди, які прагнуть зберегти пам’ять про Дмитра Тася і Ладю Могилянську, доки тут їх уважають третьорядними письменниками.

   У квітні 1924 року Дмитро Тась писав в автобіографії для Миколи Плевака, що виготував до друку збірку віршів "Трави". На початку 1930-х начебто склав збірку "Чорний парус", але поетичної книжки він так і не видав. Вийшли дві прозові книжки — "Ведмеді танцюють" і "Сад", але мені здається, Тась — насамперед поет. Його вірші високо цінував Максим Рильський, з яким вони міцно дружили і Рильський ніколи не зрікався цієї дружби — "у великій приязні був", як писав він у листах у 1960-х.



   Прожив Дмитро Могилянський лише 37 років. Його арештували і розстріляли 1938-го, хоча ще 1940-го помічник прокурора управління виправно-трудових таборів і колоній НКВС по Московській області Калістратов відповідав на скаргу дружини, харківської художниці Агнеси Уманської, що її чоловік "...осужден правильно и оснований к опротестованию приговора по его делу нет, поэтому ваша жалоба оставлена без удовлетворения. Тась-Могилянский для отбытия срока наказания отправлен в отдаленные лагеря, другими данными о нем мы не располагаем".


   Прим. ред. "Ліски": "Приговорен: тройкой при УНКВД по Московской обл. 25 февраля 1938 г., обв.: в активной контрреволюционной работе на Украине. Расстрелян 28 февраля 1938 г. Место захоронения – Московская обл., Бутово".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):