Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Довгий шлях до вшанування

Вівторок, 16.02.2021 20:29   Джерело: сайт День. Скорочено

   10 лютого, в день народження Василя Вишиваного, освячено місце для майбутнього пам’ятника видатному патріоту України. Історія Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного) — нащадка австрійського імператорського роду, який усіма силами захищав інтереси нашої держави — є унікальною.

   "Вже після того, як завершилися невдачею Українські національно-визвольні змагання 1917 — 1921 років, він брав участь у численних українських політичних акціях в еміграції, мав тісні контакти з Організацією українських націоналістів, за що, власне, й поплатився своїм життям. Радянська влада саме цей зв’язок і поставила йому в провину, коли він був викрадений більшовицькими агентами з англійської зони Відня. Його любов до України драматично завершилася ув’язненням: Василь Вишиваний помер у Києві в Лук’янівській в’язниці в 1948 році", - розповідає провідна наукова працівниця відділу історії Української революції (1917 — 1921 рр.) Інституту історії України НАНУ, кандидатка історичних наук Тетяна Осташко.

Довгий шлях до вшанування

   Місце, обране для пам’ятника (вул. Іллєнка, 39), символічне — неподалік від Лук’янівської в’язниці, де колись обірвалося життя Василя Вишиваного. Як зазначає Тетяна Осташко: "Варто відзначити, що справу встановлення цього пам’ятника взяла на себе українська громадськість. Це Музичний Батальйон, а також організатори вшанування пам’яті полковника Болбочана й встановлення йому пам’ятника. Слід сказати, що обидва герої також були пов’язані між собою, тому що навесні 1918 року, коли легіон Українських січових стрільців був переведений до Олександровська, де в цей час містився Другий запорізький полк під командуванням Петра Болбочана, діячі познайомилися і зробили спільну подорож на Хортицю".

Довгий шлях до вшанування

   "На моє глибоке переконання, нам такі герої дуже потрібні, їхню пам’ять потрібно вшановувати. І пам’ятників має бути набагато більше. Над цим має працювати й Інститут національної пам’яті й Інститут історії України. Тому що найважливішими рисами Василя Вишиваного, крім любові до України, була ще шляхетність і чесність. Можливо, тому стільки часу знадобилося для усвідомлення політичною елітою, що таких героїв потрібно популяризувати.

Довгий шлях до вшанування

   "Ще приблизно 2012 року ми пропонували перейменувати в Києві вулицю М.Гайцана на Печерську на честь Василя Вишиваного. Цей проєкт тоді не відбувся. Потім ми пропонували в 2014 році. Зрештою, перейменували, в Києві тепер є вулиця Василя Вишиваного, але вона десь у мікрорайоні ДВРЗ на задвірках (колишня вул. О.Дундича). Це дуже маленька вулиця, і ті, хто нею проходять, напевно, навіть і не здогадуються, хто такий Василь Вишиваний. Якщо в центрі буде такий пам’ятник, то в людей буде зацікавлення", — підсумовує Тетяна Осташко.

   Встановлення самого пам’ятника планують здійснити вже цьогоріч — на День вишиванки.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):