Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Рятівники міністрів та бідняків: найвідоміші лікарі Києва

Понеділок, 28.12.2020 18:57   Джерело: сайт Уикенд. Скорочено

   Данило Кирилович Заболотний. Роки життя: 28.12.1866 - 15.12.1929. Галузь: мікробіологія.

Головні факти

   За біографією Заболотного потрібно знімати круте кіно, бо сюжет тягне на Оскара. Ще студентом київського університету Заболотний зацікавився мікробіологією, навчався зокрема у Підвисоцького. Ставив на собі досліди: під наглядом професора пив холерний бульйон з вібріонами, аби перевірити шляхи поширення інфекції.

   Окремого фільму, мабуть, варта історія монгольської експедиції Заболотного. Йому довелося боротися там не лише з чумою, а й з релігійними переконаннями мусульман, які не давали спалювати своїх мертвих та ховали від лікарів трупи. Аби визначитися із типом чуми, Заболотному довелося добувати труп померлого від хвороби та потайки майже у темряві робити розтин. У таких умовах заразився і сам лікар. Сам себе вилікував власною сироваткою. Не менш цікаві пригоди мав у Шотландії, Португалії, Індії та Китаї.

   Заболотний отримав світове визнання за його боротьбу із чумою, холерою та дифтерією. А от про його досліди природи сифілісу говорити чомусь стидалися, хоча у той час кількість хворих у Російській імперії близилася до мільйона. Половина з них мали заразну форму захворювання.

   Про Заболотного-поета згадувала в листах Леся Українка. А ще він очолив Всеукраїнську академію наук, коли випередив на виборах Михайла Грушевського. І опікувався прийомними дітьми: мав їх тринадцятеро.

   Заснував Санітарно-бактеріологічний інститут у Києві (зараз це Інститут епідеміології та вірусології, розташований на вулиці його імені).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):