Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Цього дня народився Микола Стражеско

Четвер, 17.12.2020 15:55   За матеріалами сайтів Уикенд та Укрінформ

   Микола Дмитрович Стражеско. Роки життя: 17 грудня 1876 — 27 червня 1952. Галузь: кардіологія. Головні факти: народився в Одесі, був нащадком гетьманського роду Конашевичів. Працював не тільки в Одесі, а й у Петербурзі, Парижі, Берліні.

   Згодом його запросили читати лекції у Київському університеті. У Києві трапилася романтична зустріч з донькою Образцова Наталією. Скоро пара одружилася. Поважний до жінок, він взяв участь у створенні у Києві жіночого медичного інституту.

   Стражеско мав шалену популярність, про його здібності у діагностиці ходили легенди, а пацієнтами ставали найвідоміші люди епохи: Марія Заньковецька, Микола Садовський, Владислав Городецький. Консультуватися з Москви приїздили артисти МХАТу Качалов і Тарасова. Хворий на ревматизм серця Михайло Коцюбинський лікувався у Стражеско.

   Сучасники розповідали, що навіть коли елегантний Стражеско увечері їхав у оперний на виставу, завжди залишав у клініці та вдома записку, в якій зазначав, де саме сидітиме. Тоді за необхідності білетери могли відшукати лікаря, аби передати йому термінове запрошення до хворого. Не дивно, що Микола був одним із найбільш високооплачуваних лікарів Києва: за рік він отримував три тисячі карбованців золотом.

   До речі, образи професора Преображенського і його помічника доктора Борменталя з "Собачого серця" Михайло Булгаков писав саме з Василя Образцова та Михайла Стражеско.

   Революція та громадянська війна зруйнували родину: розстріляли молодшого брата, померла улюблена донька, а потім і дружина. Лише двох старших доньок він встиг відправити за кордон. Радянська влада розуміла цінність таланту медика, тож ставилася до нього лояльно. Стражеско консультував Сталіна та лікував Хрущова.

   Зробив детальний аналіз клінічної картини інфаркту міокарда та заклав основи його діагностики, заснував інститут кардіології, який зараз названий на його честь.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):