Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Український куточок на угорському Балатоні

Вівторок, 15.12.2020 21:25   Джерело: сторінка Diaspora.ua

   На півострові Тіхань у північній частині озера Балатон в Угорщині на високому пагорбі, з якого відкривається чудовий краєвид, стоїть пам'ятник з білого каменю. Це - скульптури угорського короля Андраша І та його дружини Анастасії, доньки київського князя Ярослава Мудрого. Напис угорською і українською мовами - "Король Угорщини Андраші І та королева Угорщини Анастасія (українська княгиня)".

Український куточок на угорському Балатоні

   Андраш та Анастасія прожили в шлюбі понад 20 років. Ймовірно, їхній шлюб було укладено у 1038-1041 рр., коли Андраш був ще тільки одним із ймовірних претендентів на престол Паннонії. Як розповідається у статті Радіо Свободи "Український куточок на озері Балатон" ситуація на той час в Угорщині була досить напруженою, і саме шлюб з Анастасією багато в чому визначив її історію. Так, після смерті Стефана-Іштвана, першого короля угорців, влада перейшла до поганських ватажків, повсталих проти християн.

   Після шлюбу з Анастасією Андраш отримав від Ярослава Мудрого велику озброєну військову дружину. А Анастасія звернулася по допомогу до своєї сестри Анни, королеви Франції, і звідти до Угорщини було направлено великий почет католицького духовенства на чолі з єпископом. Завдяки двом донькам князя Київської Русі Анастасії та Анні на теренах Угорщини, по суті, заново відбулася християнізація поганських племен угрів. На жаль, про цей факт угорські підручники майже не згадують. Як і те, що ціла низка угорських середньовічних королів родичалися з князями Київської Русі й Галичини.

   Дослідники стверджують, що єдиного спадкоємця по чоловічій лінії Андраша й Анастасії, Соломона, з королівського трону скинули його ж рідні дядьки – князі Ласло й Ґейза.

   За свідченнями літописів, король Угорщини до своєї смерті виказував Анастасії знаки уваги та поваги. Так, він саме для неї придбав землю у східній Угорщині, де їй подобалося жити, а в Тіхані виділив землю для православних монахинь, яких привезла з собою з Києва Анастасія.

Український куточок на угорському Балатоні

   Пам'ятник не випадково стоїть біля монастиря Тиханьського абатства, де мала бути похована вся королівська родина, але збереглася тільки могила короля Андраша. Місце поховання його дружини Анастасії невідоме. Є свідчення, що в околицях монастиря після 1055 р. в печерних келіях оселилися київські ченці, які приїхали сюди разом із княжною Анастасією Київською з місіонерською місією.

   Пам'ятник королівському подружжю було встановлено з нагоди 10-річного ювілею Товариства української культури в Угорщині і відкрито 17 листопада 2001 року. Автори: скульптор пам'ятника Богдан Корж, архітектор Олег Турик.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):