Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Реставрація Четвертої башти Київської фортеці

Середа, 09.09.2020 20:13   Джерело: сайт Big Kyiv

   Два роки тому в замітці "Кому належить Наводницька вежа?" ми писали про Четверту вежу Київської фортеці (Наводницька вежа, вул.Старонаводницька, 2А) - складову частину однієї з найбільших у світі кам'яно-земляних фортець. На той час ця майже 200-річна історико-архітектурна пам'ятка національного значення знаходилась у занедбаному стані і продовжувала руйнуватись далі.

   Директорка департаменту культури Київської міської держадміністрації Діана Попова повідомила позавчора про початок реставрації Наводницької башти. "Згадайте сучасний вигляд 4-ї вежі Київська Фортеця і відразу ж почніть забувати, адже ... ми розпочали масштабні реставраційні роботи на цій надважливій пам'ятці", – написала Попова на свої сторінці у мережі Фейсбук.



   Вежа №4 (1833-39) будувалася як оборонна казарма для кількох армійських рот. Розрахована на 500 осіб з озброєнням і 22 гармати. Через невеликі розміри називалася "малою вежею". Сполучалась оборонною стіною, до якої входила Наводницька брама (1861), з казармою військових кантоністів (прим. ред. "Ліски": тепер у цій будівлі знаходиться Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації), а з вежею №2 земляним валом, на місці якого було споруджено стрілецький тир (не зберігся).

   У кінці 19 ст. вежу було пристосовано для утримання арештантів цивільного відомства. Двоповерхова, цегляна, в плані кругла (діам. 54 м), з внутрішнім брукованим подвір’ям і арковим проїздом на першому поверсі. Поверх розділено на 22 склепінчасті відсіки — каземати. Кожний каземат первісно мав по дві амбразури на зовнішньому фасаді й одне прямокутне вікно з боку подвір’я. В кінці 19 ст. амбразури перетворено на вікна.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):