Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Київ, 1963 рік: експериментальний будинок з кондиціонерами

Середа, 19.08.2020 20:24   За матеріалами Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного. Сучасне фото будинку - з Google-карт

   Вулиця Олексіївська у Солом'янському районі міста Києва (місцевість Олександрівська слобідка) пролягає від Солом'янської до Кишинівської вулиці і складається з дитячого садочка та двох десятків житлових будинків, більшість з яких споруджені у 1950-1960-ті роки.

   Наприклад, житловий будинок №14 - 1963 року побудови. Нижче - фото будинку, зроблене в травні 2015 року.

Київ, 1963 рік: експериментальний будинок з кондиціонерами

   В наступній фотогалереї - такий вигляд мав будинок №14 невдовзі після зведення. На відміну від "хрущовок", якими починається вулиця, його побудовано за індивідуальним проектом, описаним у №12 журналу "Строительство и архитектура" за 1963 рік.

   На сучасному фото будинку впадають у вічі не тільки майже повністю засклені лоджії, але й зовнішній блок кондиціонера на одній з них. І якщо скління балконів у 1960-ті роки не віталося (а то й прямо заборонялося), то зовнішні кондиціонери в цьому будинку на той час точно були б зайвими, адже мешканці їх уже мали - всередині квартир!

   Цитата з журналу: "Ряд помещений южной ориентации оборудован комнатными кондиционерами. Кондиционеры встроены в приоконные столики (рис.2)".

   Після завершення будівництва експериментального будинку його відвідали будівельники, архітектори та представники громадськості. Ось деякі записи з книги відгуків:

Київ, 1963 рік: експериментальний будинок з кондиціонерами

   Для читачів, які бажають ознайомитись з повним текстом статті з журналу "Строительство и архитектура", наводимо його у фотогалереї нижче. Автори статті: В.Єлізаров, Д.Яблонський. Головний архітектор проекту будинку №14 по вулиці Олексіївській у Києві - Д.Яблонський; керівник проекту - В.Єлізаров; архітектори - В.Демина, В.Єжов, В.Корольов, Є.Сичевський.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):