Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

До 90-річчя Юрія Гуляєва

Неділя, 09.08.2020 11:47   Джерело: сайт ЦДКФФА України імені Г.С. Пшеничного

До 90-річчя Юрія Гуляєва    9 серпня виповнюється 90 років від дня народження відомого естрадного і оперного співака, народного артиста СРСР Юрія Олександровича Гуляєва. Народився Юрій Гуляєв у 1930 році у м. Тюмені. Навчався в Уральській консерваторії у м. Свердловську (нині – м. Єкатеринбург) на вокальному факультеті, який закінчив по класу Ф. І. Образцовської.
   До четвертого курсу співав тенором і тільки пізніше відкрився його прекрасний оксамитовий баритон. У 1953 р. студент п’ятого курсу Юрій Гуляєв був запрошений до Свердловського театру опери та балету. Кар’єра оперного співака продовжувалась у Донецькому (1955–1960) та Київському оперних театрах (1960–1975).
   А з 1975 р. він – соліст Державного академічного Большого театру СРСР. В його репертуарі – всесвітньовідомі партії Онєгіна («Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Фігаро («Севільський цирульник» Дж. Россіні), Графа ді Луна, Ренато («Трубадур», «Бал-маскарад» Дж. Верді), Ескаміліо («Кармен» Ж. Бізе), Роберта («Іоланта» П. Чайковського), Папагено («Чарівна флейта» В.-А. Моцарта) та ін.
   У фонотеці Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г. С. Пшеничного зберігається понад 100 звукозаписів музичних творів у виконанні Ю. Гуляєва, а також фонодокументів, присвячених співаку. До ювілею Юрія Олександровича Гуляєва ЦДКФФА України ім.Г.С.Пшеничного пропонує аудіодобірку з архівної скарбниці.




   На відео - "Києве мій", пісня у виконанні Юрія Гуляєва, композитор Ігор Шамо, автор тексту Дмитро Луценко.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):