Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Цегляний стиль в архітектурі ДВРЗ

Четвер, 06.08.2020 20:54   Джерело: Вікіпедія. Скорочено. Фото з публікації 12 фото ДВРЗ

   "Цегляни́й стиль" — умовне позначення архітектури непотинькованих будівель доби історизму на зламі XIX — XX століття. Для "цегляного стилю" характерна заміна ліпних прикрас і тиньку декором з непотинькованої цегли.

   У ХІХ сторіччі цегляний стиль поширився в Україні. З 1870-х років міста забудовуються багатоповерховими спорудами по периметру кварталів. Наприкінці ХІХ сторіччя архітектура житла стала головним містоформуючим чинником. Її розвиток на зламі ХІХ–ХХ століть проходив бурхливо. З'явилися нові архітектурні течії — історичні стилі (неоренесанс, необароко, неоготика) та їхнє поєднання (еклектика). Значного поширення набули раціоналістичні течії — стиль модерну і цегляний стиль, що пізніше трансформувався у функціоналізм.

   За радянських часів споруди в масовій архітектурі житлових будинків вирішувалися спочатку в стилі спрощеного конструктивізму, а згодом у стилі "рядових" сталінських будинків, у першу чергу довоєнних. Після виходу постанови про боротьбу з "архітектурними надмірностями" в 1955 році до "надмірностей" була віднесена і штукатурка.

   Багато сталінських новобудов позбулися її. З цього моменту і до розвалу Радянського Союзу всі цегляні житлові будинки і більшість інших споруд будувалися без штукатурки, представляючи собою типові функціональні "коробки" з наймасовішої білої силікатної цегли.



   У ряді випадків для прикраси фасадів з білої цегли поєднували кольорову, насамперед червону, викладаючи з неї окремі частини фасаду або настінні візерунки. Іноді робили навпаки - основну частину фасаду з жовтої або червоної цегли прикрашали візерунком з цегли білого кольору.

   Характерний приклад - цегляний орнамент водонапірної вежі Дарницького вагоноремонтного заводу (місцевість ДВРЗ в Києві). Вежу побудовано в 1954 році. Зображення вежі максимального розміру - тут (оригінал).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Будівлі ДВРЗ".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):