Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Стан повітря в Києві у червні

Середа, 22.07.2020 17:45   Джерело: сайт Обухівської міської ради. Скорочено.

   У червні 2020 року систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі міста Києва проводились Центральною геофізичною обсерваторією імені Бориса Срезневського на 16 стаціонарних постах (ПСЗ). У повітрі визначалось 20 забруднювальних домішок, з них основні: оксид вуглецю – на 16-ти постах, завислі речовини, діоксид азоту та діоксид сірки – на 14-ти постах. Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилась шляхом порівняння з відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) речовин у повітрі населених міст.

   Вміст діоксиду азоту був високим, за середньомісячними концентраціями перевищував рівень ГДКс.д. на всіх постах, крім ПСЗ № 5. Найбільші середньомісячні концентрації відмічені: на ПСЗ №9 (вул. Каунаська) – 5,4 ГДКс.д., Бессарабській площі – 5,1 ГДКс.д., площі Перемоги і Деміївській площі – 4,7 ГДКс.д., на ПСЗ №4 (вул. Інженера Бородіна) – 4,5 ГДКс.д., проспекті Перемоги та вул. Семена Скляренка 4,0-4,1 ГДКс.д.

   На інших постах середній вміст діоксиду азоту був у межах 2,5-3,9 ГДКс.д., на ПСЗ № 5 – 0,5 ГДКс.д. Максимальні разові концентрації цієї домішки на рівні 4,6 ГДКм.р. відмічені на ПСЗ №9 (вул. Каунаська), 4,1 ГДКм.р. – на вул. Інженера Бородіна, 3,4 ГДКм.р. – на проспекті Перемоги, 3,2 ГДКм.р. – на площі Перемоги, 1,5-1,9 ГДКм.р. – на інших постах, крім ПСЗ №5, де максимум досягав 0,2 ГДКм.р.

Стан повітря в Києві у червні

   У просторовому розподілі у червні найбільш забрудненим (за ІЗА) було повітря в районі Деміївської площі. Високим рівнем забруднення також характеризувались райони вул. Каунаської, Бессарабської площі, Оболонського проспекту, вулиці Семена Скляренка, площі Перемоги, проспекту Перемоги (поблизу метро Святошин), вулиць Олександра Довженка (поблизу метро Шулявка), бульвару Лесі Українки, вулиць Академіка Стражеска, Попудренка та Інженера Бородіна (район ДВРЗ).

Пост спостереження на вулиці Інженера Бородіна
Пост спостереження на вулиці Інженера Бородіна

   Підвищений рівень забруднення повітря зафіксовано на ПСЗ № 15 (Гідропарк, район поблизу мосту метро та автомагістралі). Низький рівень забруднення повітря спостерігався на проспекті Науки (поряд з метеомайданчиком обсерваторії – зелена зона міста).

   Порівняно з травнем 2020 р. рівень забруднення атмосферного повітря в Києві підвищився, чому сприяли погодні умови – спекотна погода, наявність нічних приземних інверсій, мала кількість опадів. Порівняно з червнем попереднього року забруднення повітря знизилось, в основному, за рахунок зниження середньомісячних концентрацій діоксиду азоту та формальдегіду.

   Для оцінки якості повітря використовується індекс забруднення атмосфери (ІЗА), який розраховується як сума поділених на ГДК середніх концентрацій забруднювальних речовин. За допомогою нескладних розрахунків величина ІЗА приводиться до величини концентрацій діоксиду сірки у долях ГДК.
   Згідно з існуючими методами оцінки, рівень забруднення вважається низьким, якщо ІЗА нижче 5,0; підвищеним – при ІЗА від 5,0 до 7,0; високим – при ІЗА від 7,0 до 14,0; дуже високим – при ІЗА рівним 14,0 та більше.

   Прим. ред. "Ліски": у попередні місяці стан повітря у місцевості ДВРЗ за рівнем ІЗА був таким: травень - до 7.0 (підвищений); квітень - більше 7.0 (високий); березень, лютий, січень - до 7.0 (підвищений).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):