Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Рятівники міністрів та бідняків: найвідоміші лікарі Києва

П'ятниця, 12.06.2020 19:17   Джерело: сайт Вікенд.

   В історії Києва завжди були лікарі, які боролися з інфекціями та перемагали епідемії. Медики, до яких йшли звідусюди, яким вклонялися. Лікарі, які робили революцію у медицині і про яких навіть складали прислів’я. Вікенд пригадує таких надзвичайних медиків.

   Феофіл Яновський. Роки життя: 12 червня 1860 — 8 липня 1928. Галузь: терапія, бактеріологія.

     Головні факти

Феофіл Яновський    Отримавши диплом з відзнакою у Київському університеті, молодий лікар оселився на Андріївському узвозі. Зараз про нього нагадує вітрина музею Однієї вулиці.
   Щоб поїхати навчатися за кордон, потрібно було знати мову. Тож Яновський звечора виписував собі слова та правила, а потім повторював їх дорогою з дому у клініку. Так на київських вулицях він вивчив п’ять мов. Стажувався за кордоном у Парижі в інституті Луї Пастера.
   Захищаючи докторську, 30-річний Яновський розглядав бактерицидну дію ультрафіолетових променів на паличку черевного тифу. До нього наші медики практично не займалися бактеріологію. Тож повернувшись у Київ, в Олександрівській лікарні він організував першу українську бактеріологічну лабораторію. То був час епідемій — тифу, холери, дизентерії, дифтерії. В деяких українських селах від дифтерії помирали усі діти. Яновський став одним з ініціаторів створення Бактеріологічного інституту в Києві та санаторіїв у Боярці та Пущі-Водиці.

   Як одного з кращих лікарів Європи, його запрошували рецензувати роботи кандидатів на Нобелівську премію в галузі медицини і фізіології.

   Серед його пацієнтів були Леся Українка, Марія Заньковецька, Іван Карпенко-Карий, Михайло Старицький, Микола Лисенко, Петро Столипін.

   Але найдорожчими пацієнтами для нього були ті, з кого не брав грошей: колеги, вчителі та учні, священнослужителі. Він ще й допомагав своїм хворим, підкидував грошенят на ліки та їжу. Не дивно, що його обожнювали в Києві, називаючи святим лікарем.


Феофіл Яновський

   Колись Яновський заснував інститут фтизіатрії та пульмонології у нашому місті, зараз він має його ім’я, а на території встановлено пам’ятник шанованому лікарю.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):