Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Очі волошкові

П'ятниця, 05.06.2020 15:51   Джерело: сайт ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного

Український композитор Степан Олексійович Сабадаш    Степан Олексійович Сабадаш народився 5 червня 1920 року у багатодітній родині в селі Ванчинець (нині Новоселицького району Чернівецької області). З 13 років навчався гри на скрипці у регента церковного хору Івана Кіріяка. За його порадою у 15 років почав самостійно навчатися гри на трубі і вже через пів року був прийнятий до професійного духового оркестру села Ванчиківців, згодом був кращим акордеоністом Буковини та Румунії.
   У 1940-41 рр. закінчив Чернівецьке музичне училище. Після закінчення війни працював у обласному Чернівецькому українському драматичному театрі концертмейстером. Одночасно керував самодіяльним хором на трикотажній фабриці. Там і написав свою першу пісню про передовиків. Повіз її на огляд у Київ і почув оплески від самого Григорія Верьовки.
   У 1960 році Степан Сабадаш створив вокальний ансамбль "Марічка" при Чернівецькому палаці культури працівників текстильної промисловості. Колектив виконував "Гуцулочки" на вірші Миколи Бакая, "Вишні", пісню про кохання на вірші Злати Бичкової й багато інших творів, музику до яких натхненно пише маестро.

   У 1965 році на декаду українського мистецтва в Ленінград Степан Сабадаш повіз нову пісню – "Очі волошкові", мелодія якої, як це часто буває в талановитих людей, народилась спонтанно: просто поруч були великі блакитні очі молодої дівчини:

Ой ви очі волошкові,
мов троянди пелюстки, …

   Над текстом почаклував поет-пісняр Анатолій Драгомирецький, але приспів залишився Сабадашів. Пісню виконав уперше Євген Савчук у супроводі ансамблю "Марічка" – той самий Савчук, якого знаємо як видатного українського диригента, Шевченківського лауреата. Неповторно заспівав "Очі волошкові" Дмитро Гнатюк.

   У 1967 році Степан Сабадаш перебрався жити й творити до Києва. За життя він написав чимало пісень, оркестрових й хорових творів, обробок народних пісень. У 2000 році композитору присвоїли звання "Народного артиста України". Помер Степан Олексійович 25 серпня 2006 року, похований на Байковому кладовищі в Києві.

   Пісні, які написав Степан Сабадаш, настільки влилися в українську культуру, що сьогодні фактично вважаються народними, а його багатогранна творчість яскравою сторінкою вписана у літопис досягнень українського і світового мистецтва.

   До ювілейної дати ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного пропонує добірку фонодокументів "Душа співає…." з фондів архіву.



   Прим. ред. "Ліски": у наступному слайдшоу - кінозйомки у місцевості ДВРЗ. Травень 2016 року.



   Музичний супровід - пісня Степана Сабадаша "Очі волошкові" у виконанні гурту "Експрес".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Iсторія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):