Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Рятівники міністрів та бідняків: найвідоміші лікарі Києва

Неділя, 24.05.2020 15:14   Джерело: інтернет-журнал "Уикенд в Киеве". Скорочено.

   В історії Києва завжди були лікарі, які боролися з інфекціями та перемагали епідемії. Медики, до яких йшли звідусюди, яким вклонялися. Лікарі, які робили революцію у медицині і про яких навіть складали прислів’я. Вікенд пригадує таких надзвичайних медиків.

   Олександр Богомолець. Роки життя: 12 (24) травня 1881, Київ, Російська імперія — 19 липня 1946, Київ, СРСР. Галузь: патологічна фізіологія.

     Головні факти

   Олександр — це знаменитий малюк, народжений у Лук’янівському СІЗО. Його мати перебувала там за участь в революційній боротьбі. За вироком її відправили на каторгу, де вона і померла. Малого виховував дід.

   Медицину майбутній вчений вивчав у Одесі, а академік Іван Павлов дуже високо оцінив його дисертацію та вважав юнака новатором. На запрошення ректора викладав в університеті Саратова, де створив кращу на ті часи лабораторію загальної патології в Російській імперії.

   Згодом повернувся у Київ, став академіком АН України, а потім і її президентом. Зараз усьому світу відома сироватка Богомольця, яка прискорює загоєння ран та активізує імунну систему. Її використовували при лікуванні інфекційних хвороб, переломах. Під час Другої світової війни радянські шпиталі мали постійний попит на цю сироватку.

   Богомолець не тільки створив перший у світі Інститут гематології та переливання крові, а й розробив унікальну методику консервації донорської крові — вона працює і сьогодні. Академік із учнями відкрив універсальний донорський характер першої групи крові.

   Вивчав ендокринологію, порушення обміну речовин, питання імунітету, алергії, раку. Але найбільший попит викликала робота Богомольця по вивченню старіння організму. В одній з брошур він обґрунтував можливість тривалості життя протягом 100 і більше років. Зацікавленість темою була надзвичайна, академік мав карт-бланш від керівництва країни, адже сам Сталін чекав еліксиру вічного життя. Тож коли Богомолець помер, розповідали, що обурений Сталін казав, що "цей шахрай усіх обдурив".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Медицина".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):