Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Тельбин чи Тельбін - як правильно?

Неділя, 17.05.2020 10:13   

   Справжня окраса житлового масиву Березняки, що у Дніпровському районі столиці - розташоване в центрі масиву добре впорядковане велике мальовниче озеро. Це частина колишнього великого дніпровського меандру, який починався з озера Святище, та на північ від сіл Осокорки та Позняки, біля острова Верби, вливався до Дніпра.


Тельбин чи Тельбін - як правильно?

     Як називається озеро?

   І українською, і російською мовами написання назви озера однакове - "Тельбин", проте вимова різна: росіяни пом'якшують другий склад слова, вимовляючи "Тельбін", українці ж вимовляють обидва склади твердо - "Тельбин". Слід зауважити, що останніми роками запозичений з російської "м'який" варіант назви поступово витісняє з української мови притаманний їй "твердий".

   Процес заміщення одного слова іншим можна прослідкувати, пошукавши в електронних джерелах обидва варіанти назви озера і відсортувавши результати пошуку за датами знайдених документів. Наприклад, на сайті Київської міської державної адміністрації kyivcity.gov.ua можна знайти більше 900 згадувань слова "Тельбін", і всі вони будуть свіжими. Тоді як співпадінь зі словом "Тельбин" близько 30, і відносяться ці згадування до давніших років.

   Більше того, в мережі Інтернет можна знайти як текстові, так і графічні документи, у яких одночасно зустрічаються і "Тельбин", і "Тельбін". Таке сусідство присутнє, наприклад, на сторінках 18 та 19 "Стратегії розвитку Дніпровського району м.Києва на 2012-2025 роки". А на Google-картах назва озера Нижній Тельбин написана "по-старому", тоді як озера Тельбин - вже "по-новому", через "і".



     То яка ж назва вірна?

   У 2003 році видано друком книгу "Київ. Короткий топонімічний довідник" авторства Лідії Антонівни Пономаренко та Олександра Олександровича Різника. Даний довідник однозначно фіксує назву озера на Березняках як "Тельбин" (сторінка 69, другий абзац). Тут же згадується й озеро Нижній Тельбин.


Тельбин чи Тельбін - як правильно?

   Крім назв березняківських озер, у довіднику наводиться ще один пов'язаний з назвою озера Тельбин топонім - "Тельбинська вулиця". Так називався до 1968 року проспект Павла Тичини.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Березняки".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):