Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

У цей день народився автор роману про бравого вояка Швейка

Четвер, 30.04.2020 16:12   

Ярослав Гашек    "Я. Гашек — видатний чеський письменник-сатирик", - з таким поясненням до нової назви перейменовано в 1963 році Високовольтний бульвар у Дарницькому районі міста Києва на бульвар Ярослава Гашека (відноситься тепер до Дніпровського району столиці).
   Ярослав Матей Франтишек Гашек народився у Празі 30 квітня 1883 року. Навчався в гімназії, проте після смерті батька покинув її. Відзначаючись норовливістю і незалежністю вдачі, вже чотирнадцятирічним підлітком бере участь у заворушеннях. Згодом складає іспити до торговельного училища, а закінчивши його з відзнакою, починає працювати у банківському відділенні.
   Проте й тут надовго не затримується. Вподобавши піші подорожі по країні, декілька разів без дозволу залишає роботу, допоки терпець роботодавців уривається, і Ярослава звільняють.
   Відтоді Гашек починає жити винятково з літературної праці. Починаючи з 1900 року, пише численні гумористичні оповідання та фейлетони, що друкувались у періодичній пресі і згодом ввійшли до збірок, виданих у 1912–1915 роках.
   У лютому 1915 року Гашека було призвано до австро-угорської армії. Там він ухилявся від служби, щоб більше часу проводити за написанням віршів та прози. У вересні того ж року здався в полон до росіян. Перебував у таборі військовополонених, розташованому в Дарниці під Києвом. Дізнавшись, що в російській армії є частини, сформовані з чеських колоністів, виявляє бажання увійти до їх складу.
   У Києві бере участь у роботі "Спілки чесько-словацьких товариств", стає співробітником газети "Чехослован", органу Київського чесько-словацького товариства. Більше двох років - до березня 1918 року - Ярослав Гашек жив і творив на землі України.

   Крім названого іменем письменника бульвару, на фасаді готелю "Театральний", де в 1916–1918 роках жив і працював Ярослав Гашек, встановлено меморіальну дошку. Героя найвідомішого твору письменника - роману "Пригоди бравого вояка Швейка" - увічнено у сквері поблизу театру ім. Франка.



   У вступі до роману автор пише:

   "Велика доба потребує великих людей. На світі є невідомі скромні герої, не увінчані славою Наполеона. Марно ви шукали б їхні імена в історії. Та коли проаналізувати, — їхня слава, можливо, затьмарила б навіть славу Александра Македонського. У наші дні на вулицях Праги можна зустріти чоловіка в приношеному вбранні, який, власне, і сам не уявляє свого значення в історії нової, великої доби. Він скромно йде своєю дорогою, нікого не турбує, і до нього не чіпляються журналісти з проханням про інтерв’ю. Коли б ви запитали, як його звуть, він би відповів дуже просто і скромно: «Я Швейк…»

   І справді, цей тихий, скромний, убого вдягнений чоловік і є той старий бравий вояк Швейк, хоробрий герой, ім’я якого ще за часів Австро-Угорщини було на устах усіх громадян Чеського королівства і слава якого не примеркне і в Республіці.



   Я дуже люблю цього бравого вояка Швейка і, змальовуючи його пригоди під час світової війни, переконаний, що всі ви сповнитесь симпатією до мого скромного, невідомого героя. Він не підпалював храму богині в Ефесі, як це зробив отой дурень Герострат, щоб потрапити до газет та шкільних хрестоматій.

   А цього вже досить".


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):