Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Стан повітря в Києві - лютий 2020

Неділя, 12.04.2020 16:17   Джерело: сайт Обухівської міської ради

   У лютому 2020 року в повітрі міста Києва визначалось 20 забруднювальних домішок, з них основні: оксид вуглецю – на 16-ти постах, завислі речовини, діоксид азоту та діоксид сірки – на 14-ти постах. Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилась шляхом порівняння з відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) речовин.

   За індексом забруднення атмосферного повітря (ІЗА) загальний рівень забруднення у лютому по місту характеризувався, як високий. По території міста рівень забруднення відрізнявся: на одному посту він характеризувався, як низький, на трьох – як підвищений, на десяти – як високий.


Стан повітря в Києві - лютий 2020

   Загалом по місту у лютому середньомісячні концентрації чотирьох забруднювальних речовин (другого та третього класу небезпеки) перевищували ГДКс.д.: діоксиду азоту – у 2,5 рази, фенолу – у 2,0 рази, формальдегіду – у 1,7 рази, діоксиду сірки – у 1,6 рази.

   Середньомісячні концентрації завислих речовин перевищували рівень ГДКс.д. на ПСЗ № 7 (Бессарабська пл.) в 1,1 раза, на інших постах середньомісячні концентрації завислих речовин були на рівні 0,5-0,9 ГДКс.д. Максимальні разові концентрації були у межах 0,2-0,4 ГДКм.р.

   Вміст діоксиду сірки перевищував рівень ГДКс.д. на всіх постах міста, за винятком ПСЗ № 5 (пр. Науки, 37), де середньомісячна концентрації становила 0,2 ГДКс.д. Найбільші середньомісячні концентрації діоксиду сірки на рівні 2,1-2,2 ГДКс.д. зафіксовані на площах Бессарабській, Перемоги (ПСЗ № 6), Деміївській (ПСЗ № 20), на проспекті Перемоги (ПСЗ № 11) та вулиці Олександра Довженка (ПСЗ № 2); на інших постах середній вміст був у межах 1,2-1,9 ГДКс.д. Максимальні концентрації на постах міста становили 0,0-0,3 ГДКм.р.

   Середньомісячні концентрації оксиду вуглецю не перевищували гранично допустимих рівнів і були у межах 0,1-0,6 ГДКс.д. Найвища разова концентрація оксиду вуглецю зафіксована 19 лютого на проспекті Перемоги – 1,1 ГДКм.р; на інших постах міста максимальний вміст оксиду вуглецю був на рівні – 0,2 – 0,6 ГДКм.р.

   Вміст діоксиду азоту за середньомісячними концентраціями перевищував ГДКс.д. на всіх постах, крім ПСЗ № 5. Найбільш високі середньомісячні концентрації цієї домішки відмічені на двох постах міста: на Бессарабській площі та вулиці Каунаській (ПСЗ № 9) – 3,5 ГДКс.д. На інших постах середній вміст діоксиду азоту був у межах 1,8-3,0 ГДКс.д., на проспекті Науки – 0,3 ГДКс.д.

   Максимальний вміст діоксиду азоту на рівні 1,4 ГДКм.р. зафіксовано на вулиці Інженера Бородіна (місцевість ДВРЗ); 1,2 ГДКм.р. – на Бессарабській площі, вулицях Каунаській та Семена Скляренка (ПСЗ № 21); на інших постах максимальні концентрації були у межах 0,7-1,1 ГДКм.р., на ПСЗ № 5 – 0,1 ГДКм.р. Всього з діоксиду азоту у лютому відмічено 44 випадки перевищення ГДКм.р. (4,5 % від загальної кількості спостережень за цією домішкою). Найбільша кількість випадків перевищення ГДКм.р. зафіксована на Бессарабській площі та вулиці Каунаській – 26% та 16% відповідно.

   Середньомісячні концентрації сірководню на трьох постах, де вимірювалась ця домішка, становили 0,002 мг/м3, максимальні – 0,003-0,004 мг/м3 (0,4-0,5 ГДКм.р.).

   Середньомісячні концентрації фенолу на семи постах спостережень були на рівні 1,7-2,0 ГДКс.д., максимальні – 1,0-2,2 ГДКм.р. Більш високий максимальний вміст фенолу зафіксовано на вулиці Семена Скляренка.

   Середньомісячні концентрації формальдегіду майже на всіх 13-ти постах, де проводились спостереження, перевищували рівень ГДКс.д. Найвищий середній вміст формальдегіду на рівні 2,0 ГДКс.д. відмічався на Деміївській площі, найнижчий – в районі проспекту Науки – 0,7 ГДКс.д. Максимальні концентрації цієї домішки були у межах 0,2-0,3 ГДКм.р.

   Вміст аміаку визначався на 9-ти постах, хлористого водню – на 7, фенолу – на 6, фтористого водню – на 5-ти, оксиду азоту – на одному посту. Середньомісячні та максимальні концентрації цих домішок не перевищували рівень відповідних санітарно-гігієнічних нормативів.

   Найбільш забрудненим повітрям у лютому відзначались Деміївська площа та вулиця Каунаська, де рівень забруднення характеризувався як високий (див.рис). Дещо менше, але на рівні високого забруднення характеризувались також вулиці Семена Скляренка, Олександра Довженка (поблизу метро Шулявка), Бессарабська площа, Оболонський проспект, проспект Перемоги та площа Перемоги, бульвар Лесі Українки, вулиця Академіка Стражеска (перетин з бульваром Вацлава Гавела).

   В районах вулиць Попудренка, Інженера Бородіна (район ДВРЗ) та на Гідропарку фіксувався підвищений рівень забруднення повітря. Низьким забрудненням повітря характеризувався проспект Науки (поряд з метеомайданчиком обсерваторії).

   Порівняно з січнем 2020 року рівень забруднення повітря в Києві дещо знизився: відмічалось зниження середньомісячного вмісту фенолу, діоксиду азоту, оксиду азоту, діоксиду сірки.

   У порівнянні з лютим 2019 року загальний рівень забруднення атмосферного повітря підвищився: зафіксовано значне зростання вмісту фенолу, підвищення вмісту діоксиду сірки; поряд з цим знизився вміст діоксиду азоту.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):