Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

З листа 1945 року: "...приедете в Дарницю, то спросите где Кухмистерська слоботка - вам скажуть"

Понеділок, 10.02.2020 16:00   За матеріалами форуму сайту Українська правда

   На території сучасного київського житлового масиву Березняки раніше були розташовані два окремі поселення, одне з них - між річкою Дніпром і озером Тельбин, а друге - між озером Тельбин і лінією залізниці від станції Дарниця до Петрівського мосту. У різних джерелах наводяться декілька варіантів назв цих поселень. Для подальшої розповіді візьмемо найближчі до описаних подій - радянський та німецький плани міста Києва, датовані 1943 роком. На них позначені село Кухмістерська слобода (ближче до Дніпра) і хутір Березник (за озером Тельбин).


План Києва. 1943 рік
План Києва. 1943 рік. Джерело

   З часом місцеві мешканці стали поширювати назву "Кухмістерська слобода" і на друге, заозерне поселення. Так зробив, зокрема, автор відправленого у 1945 році листа, зазначивши у зворотній адресі як Кухмістерську слобідку, так і вулицю Шевченка - незважаючи на те, що вулиця Шевченка фактично знаходилась на хуторі Березник. Таким чином, можна зробити висновок, що вже в перші повоєнні роки Кухмістерська слобідка остаточно поглинула територію хутора, і він залишався відокремленим лише формально - на планах.



   Що ще цікавого у листі-трикутнику? З одного боку, у зворотній адресі автор зазначає: "г.Киев, Дарницкий р-н", проте в самому тексті листа пише дещо інакше: "...я от Киева живу 3 кил." (три кілометри - прим. ред. "Ліски"). Далі пояснює, як його знайти: "...приедете в Киев, то спросите, где Дарниця - то вам все скажуть. Когда приедете в Дарницю, то спросите, где Кухмистерска слоботка - тоже вам скажуть, а тут спросите по фамилии то все вам скажуть".

   Прізвище відправника листа - Колоша - як виявилося (див. нижче), відноситься до найпоширеніших у списку корінних прізвищ мешканців колишньої території Березняків. До речі, й тепер кожний п'ятнадцятий киянин чи киянка з таким прізвищем (у цифрах - 7 із 107) проживають саме на Березняках.


Про прізвище Колоша
Про прізвище Колоша. Джерело

   Що стосується вулиці Шевченка, то її розташування у межах хутора Березник можна побачити на німецькому плані міста Києва того ж 1943 року. Сусідні з нею вулиці (пролягали південніше) називались Заозерна, Короленка і Залізнична.


План Києва. 1943 рік.

   На сучасних Березняках колишня вулиця Шевченка приблизно співпадає з відрізком проспекту Павла Тичини від бульвару Амвросія Бучми до вулиці Березняківської.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Березняки".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):