Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Ювілей А.П.Чехова

Середа, 29.01.2020 09:40   За матеріалами сайту UAHistory. Фото та відео надіслані читачами сайту "Ліски".

   29 січня 1860 р. у Катеринославській губернії народився майбутній письменник Антон Чехов. Його батько — Павло Єгорович Чехов (1823–1898) — українець, народився в селі Вільховатка Полтавської губернії, жив у селі Вовча Балка на Харківщині. Бабуся А. Чехова Єфросинія Шимко, у якої він часто гостював, розмовляла українською мовою. Від пуп’янку хлопчик спілкувався українською, російську вивчив згодом, тому у творах А.Чехова багато українізмів.

   Чехов дуже часто думав українською. Тому й писав: «А чому б і не приїхати? Поблукали б і побалакали… Хай хоронять Вас українські Феї… Будьте здоровенькі. Ваш Чехов» (Лист Чехова до Смагіна, 30.І.1892). В анкеті перепису 1890-го року Антон Чехов написав: «національність — малоросіянин». «Україна дорога і близька моєму серцю. Я люблю її літературу, музику і прекрасну пісню, сповнену чарівної мелодії. Я люблю український народ, який дав світові такого титана, як Тарас Шевченко», — писав А. Чехов Агатангелу Кримському.

   Україна постала в оповіданнях письменника «Степ», «Щастя», «Печеніг», «У рідному кутку», «На шляху». Знаменита п’єса «Чайка» була задумана А. Чеховим у період його знайомства з актрисою Марією Заньковецькою, яка стала прототипом головного образу твору Ніни Зарєчної.

   Ось слова Марії Заньковецької про Чехова: «Він теж умовляв мене перейти на російську сцену, а я в свою чергу соромила його, що він, сам українець, підмовляє мене до зради. Дорікала його, що він не пише рідною мовою … » («Літературна спадщина», 1960, С. 593).

   У тому й трагедія бездержавного народу, що найкращі виші, театри, видавництва – у метрополії, а не в колонії; що в пошуках читачів, глядачів, талановиті митці переходять на чужу мову.



   І в рік 160-річного ювілею, і в попередні роки постановники українських театрів охоче ставлять вистави за творами класика, причому не тільки такими знаменитими як "Вишневий сад", "Дядя Ваня" чи "Чайка", а й менш відомими.

   У фотогалереї - сцени з вистави за мотивами п'єси Антона Павловича Чехова "Предложение" (Київський академічний драматичний театр на Подолі).

   На відео - епізод з п'єси-жарту Чехова "Медведь" у виконанні молодих акторів Художнього драматичного театру Vilnyi Teatr.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Відео" та "Гумор".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):