Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Стан повітря в Києві

Середа, 22.01.2020 17:17   

   У грудні 2019 року систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі міста проводились Центральною геофізичною обсерваторією імені Бориса Срезневського на 16 стаціонарних постах (ПСЗ). Спостереження проводились не в повному обсязі: на ПСЗ №№ 10, 13 – через відключення постів від електроенергії, на ПСЗ № 11 – через поломку приладу.

   У повітрі визначалось 20 забруднювальних домішок, з них основні: оксид вуглецю – на 16-ти постах, завислі речовини – на 14-ти постах, діоксид азоту та діоксид сірки – на 13 постах. Склад специфічних домішок визначався в залежності від викидів шкідливих речовин в атмосферу від підприємств, які розташовані в зоні поста спостережень. Всього за місяць було відібрано і проаналізовано 6442 проби атмосферного повітря.

   Оцінка стану забруднення атмосферного повітря проводилась шляхом порівняння з відповідними гранично допустимими концентраціями (ГДК) речовин у повітрі населених міст.

   За індексом забруднення атмосферного повітря (ІЗА) рівень забруднення у грудні загалом по місту характеризувався, як високий. По території міста рівень забруднення відрізнявся: на одному посту він характеризувався, як низький, на трьох – як підвищений, на дев’яти – як високий. На трьох постах ІЗА не розраховувався тому, що на них визначались одна-дві домішки.

Стан повітря в Києві у грудні 2019 року

   Загалом по місту у грудні 2019 року відмічались підвищені середньомісячні концентрації чотирьох забруднювальних речовин (другого та третього класу небезпеки): фенолу – на рівні 2,7 ГДКс.д., діоксиду азоту – 2,3 ГДКс.д., діоксиду сірки – 1,9 ГДКс.д., формальдегіду – 1,7 ГДКс.д.

Стан повітря в Києві у грудні 2019 року

   Середньомісячні концентрації завислих речовин на ПСЗ № 7 (Бессарабська площа) становили 1,1 ГДКс.д., на ПСЗ № 11 (пр. Перемоги) – 1,0 ГДКс.д., на інших постах були на рівні 0,5-0,9 ГДКс.д. Максимальний вміст завислих речовин на постах був у межах 0,2-0,4 ГДКм.р.

   Вміст діоксиду сірки на постах і загалом по місту у грудні був на рівні 1,4-2,7 ГДКс.д., за винятком району ПСЗ № 5 (пр. Науки, 37), де середньомісячна концентрації становила 0,3 ГДКс.д. Найбільші середньомісячні концентрації діоксиду сірки зафіксовані на площах Бессарабській і Перемоги (ПСЗ № 6) – 2,7 ГДКс.д., на Деміївській площі (ПСЗ № 20) – 2,5 ГДКс.д., на Оболонському проспекті (ПСЗ № 17) і вулиці Олександра Довженка (ПСЗ № 2) – 2,3 ГДКс.д. Максимальні концентрації на постах міста становили 0,1-0,4 ГДКм.р.

Стан повітря в Києві у грудні 2019 року

   Середньомісячні та максимальні разові концентрації оксиду вуглецю на постах і загалом по місту не перевищували рівнів відповідних санітарно-гігієнічних нормативів і були в межах 0,2-0,7 ГДКс.д. та 0,2-0,8 ГДКм.р. відповідно.

   Вміст діоксиду азоту за середньомісячними концентраціями перевищував рівень ГДКс.д. на всіх постах, крім ПСЗ № 5. Найбільші з них відмічені: на вулиці Каунаській (ПСЗ № 9) – 3,8 ГДКс.д., на Бессарабській площі – 3,5 ГДКс.д., на вулиці Семена Скляренка (ПСЗ № 21) – 3,3 ГДКс.д., на Деміївській площі та вул. Інженера Бородіна – 3,0 ГДКс.д. На інших постах середній вміст діоксиду азоту був у межах 1,8-2,8 ГДКс.д., на проспекті Науки – 0,3 ГДКс.д. Максимальний вміст цієї домішки на рівні 1,4 ГДКм.р. зафіксовано на Бессарабській і Деміївській площах та вулиці Каунаській. Ще на п’яти постах максимальний вміст діоксиду азоту досягав 1,0 – 1,3 ГДКм.р. Найбільша кількість випадків перевищення ГДКм.р. з діоксиду азоту спостерігалась на вулиці Каунаській та Бессарабській площі – 32% і 28% відповідно; загалом по місту вона становила 6,9% (в минулому місяці – 7,6%).

   Середньомісячний вміст оксиду азоту (визначався лише на ПСЗ № 20) становив 0,8 ГДКс.д., максимальний – 0,3 ГДКм.р.

   Середньомісячні концентрації сірководню на трьох постах, де вимірювалась ця домішка, становили 0,002 мг/м3, максимальні – 0,004 мг/м3 (0,5 ГДКм.р.).

   Середньомісячні концентрації фенолу на шести постах спостережень були на рівні 2,3-2,7 ГДКс.д., максимальні – 0,9-1,2 ГДКм.р. Більш високий вміст фенолу зафіксовано на Оболонському проспекті, вулицях Каунаській та Довженка.

   Середньомісячні концентрації формальдегіду майже на всіх 13-ти постах, де проводились спостереження, перевищували рівень ГДКс.д. у 1,7-2,0 раза. Середньомісячні концентрації формальдегіду на рівні 2,0 ГДКс.д. були зафіксовані на Бессарабській та Деміївській площах, Оболонському проспекті, вулиці Скляренка. В районі проспекту Науки вміст формальдегіду був найнижчим і досягав 0,7 ГДКс.д., в районі Гідропарку (ПСЗ № 15) – 1,0 ГДКс.д. Максимальні концентрації цієї домішки на всіх постах були у межах 0,2-0,3 ГДКм.р.

   Вміст аміаку визначався на 8-ми постах, хлористого водню – на 6, фтористого водню – на п’яти постах. Середньомісячні та максимальні концентрації цих домішок не перевищували рівень відповідних санітарно гігієнічних нормативів.

   За інтегральним показником – ІЗА найбільший вміст шкідливих домішок у повітрі було відмічено в районі вулиці Каунаської, де рівень забруднення характеризувався як високий. Дещо менше, але на рівні «високого» було забруднене повітря в районі вулиці Семена Скляренка, Оболонського проспекту, вулиці Олександра Довженка (поблизу метро «Шулявка»), Бессарабської площі, бульвару Лесі Українки, вулиці Академіка Стражеска, Деміївської площі та площі Перемоги. Підвищеним рівнем забруднення характеризувалось повітря на вулицях Попудренка, Інженера Бородіна (район ДВРЗ) та у Гідропарку поблизу мосту метро та автомагістралі. На проспекті Науки (поряд з метеомайданчиком обсерваторії) повітря характеризувалось низьким рівнем забруднення.

   Загалом у грудні 2019 року, порівняно з листопадом, спостерігалось підвищення середнього вмісту фенолу. У порівнянні з груднем 2018 року загальний рівень забруднення повітря в Києві підвищився. Зафіксовано значне зростання вмісту фенолу та підвищення вмісту діоксиду сірки, завдячуючи аномальній температурі. Поряд з цим відмічалось деяке зниження вмісту формальдегіду та окислів азоту.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):