Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Озеро Тельбин

Понеділок, 20.01.2020 20:56   За матеріалами публікації на сайті Мислене древо (автор - Іван Парнікоза).

   Це велике озеро, розташоване на житловому масиву Березняки, пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. Тельбин – великий дніпровський меандр, який починався з оз. Святище, проходив оз. Тельбин та на північ від сіл Осокорки та Позняки, біля острова Верби вливався до Дніпра.

   Давніше під Тельбином напевне розуміли більш широке поняття, ніж те, яке закріпилося за ним на поч. ХХ ст. (фрагмент лівобережної стариці від Микільської Слобідки до Позняків). Імовірно, в це поняття вкладали той же сенс, що в літописні часи в поняття "Золоча".

   Принаймні в першій половині ХІХ ст. на своєму плані землемір Сноєвський усю систему лівобережних проток називає Тельбин. Так само фігурує він і на рукописній карті Київщини 40-х років ХVІІ ст. "Оз. Тельбинь" фігурує майже на всіх планах д.п. ХІХ ст.-поч. ХХ ст. В 1892 р. воно згадується як "озеро и речка в Остерском уезде, вблизи левого берега Днепра у Позняков".

   В 1870 р. озеро Тельбин було розсічене залізничною колією. Перед першою світовою війною озеро додатково було перерізане Новодницьким шосе (Вакулішин, 2014).

План Києва. 1918 рік
План Києва. 1918 рік. Джерело

   Згодом стариця була повністю засипана при гідронамиві тутешніх житлових районів у другій половині 1960-х рр. Залишком колишньої стариці є тільки болітце Сірої Чаплі між залізничними коліями між станціями Дарниця та Київська Русанівка. Натомість на місці нижньої частини Тельбину виникла низка кар’єрних озер. Сучасні ж штучні озера Тельбин та Нижній Тельбин були названі на честь колишньої стариці. В кінці 1970-х берег озера Тельбин підперто бетонною набережною (Вакулішин, 2014).

   Подекуди береги озера щільно зарослі прибережно-водною рослинністю. Зараз в Тельбині водяться окуні (Perca fluviatilis), плотва (Rutilus rutilus), прилітають дикі качки.

   Озеро Тельбин, що наразі має гіпертрофний стан, характеризується наявністю наступних груп безхребетних: коловертки, веслоногі ракоподібні, гіллястовусі ракоподібні (Cladocera), бокоплави (Amphipoda), малощетинкові черви, кишковопорожнинні (гідри), п’явки (4 види), одноденки, бабки – еналягма чашеносна (Enallagma cyathigerum) та тонкохвіст елегантний (Ischnura elegans), личинки бабок, двокрилих, личинки комарів дзвінців та волохатокрильців.

   Наявні також звичайні черевоногі молюски: котушка біла (Gyraulus albus), котушка загорнута (Anisus vortex), котушка гребінчаста (Armiger crista), ставковик яйцевидний (Lymnaea ovata), фіза пухирчаста (Physa fontinalis), бурштинівка велика (Succinea putris) та затворка (Valvata piscinalis). В озері також відмічений цікавий хижий рачок лептодора велика (Leptodora kindtii) (Дубровський та ін., 2005). Береги озера становлять також цінний резерват для листоїдних жуків-довгоносиків (Назаренко, 2005).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Березняки".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):