Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Чорний дрізд у місцевості ДВРЗ

Середа, 08.01.2020 21:36   За матеріалами сайтів ZООСВІТ та Київоблагроліс

   Побачивши взимку в місті чорних дроздів, не слід думати, що вони рано повернулися з теплих країв через м'яку зиму. Вже давно в Києві, як і в інших європейських містах, живе "міська" популяція чорних дроздів - вони перейшли на осілий спосіб життя, чого не скажеш про їхніх "лісових" побратимів. Тенденція урбанізації поширюється з заходу на схід, з великих міст до містечок. Найчастіше дрозди тримаються на проталинах над теплотрасами та під низькими лапами ялин у міських парках.

   У фотогалереї сайту "Ліски" - самець чорного дрозда у приватному секторі місцевості ДВРЗ.

   До речі, ви можете допомогти цим птахам узимку - вони охоче їдять яблука (розрізані навпіл), виноград, інші ягоди та фрукти. Коли птах стає постійним відвідувачем годівнички, можна слідкувати за його трапезою з відстані 1-2 метри, хоча зазвичай цей птах дуже обережний!

   Чорні дрозди спритні, жваві, добре, як і всі представники родини, співають. Вони «товариські», проте часто можуть зчиняти між собою бійки. Зате, дуже швидко після бійки, дрозди знову миряться. Цікаво те, що варто якомусь чорному дроздові озватись, як переважно, на його поклик появляється інший дрізд.

   Чорний дрізд — птах, розміром удвічі менший за шпака, але удвічі більше міського горобця. Матово-чорний, з яскравим оранжево-жовтим дзьобом. Самки — гороб’ячого кольору, пташенята — теж, але з невеликими плямочками.

Чорний дрізд

   Живляться чорні дрозди комахами, слимаками, червяками, рідше всякими ягодами і гусінню. Особливо чорний дрізд любить дощових черв’яків, уміє витягувати їх із землі, не розриваючи на частини. На харчування дрозди виділяють мало часу, більшість же часу вони проводять разом з іншими дроздами.

   Дрозди добре літають, але, якщо його застати зненацька, дрізд спершу борсається і перекидається, а потім уже злітає. В кущах вони переважно швидко бігають. У дроздів гарний слух і добре розвинені голосові зв’язки, за що їх називають «лісовими солов’ями».

   Чорного дрозда легко впізнати по його пісні. Він – один з кращих наших лісових співаків. Сумні, ніжні, чисті флейтові свисти, виконувані в сумних мінорних тонах, не сплутаєш з піснями інших дроздів. Особливо гарні пісні чорного дрозда в тихі туманні ранки і вечори, коли вологе повітря робить звук об’ємнішим і здається, що спів ллється звідусіль. Навесні та на початку літа їх часто чути й ночами. У пору виховання пташенят дрізд співає мало, але ще ніжніше і меланхолійніше. Принісши пташенятам їжу, він іноді тихо виконує ніжну пісню.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Ліс" та "Екологія".



Вам була корисна ця стаття?

Інна  10.01.2020 13:35
Продовження. Це - ЗЯБЛІК - звичайний гніздоий птах із родини в'юркових, більшсть з яких зерноїдні. Оперення самця дуже гарне, самочка має переважно сірі відтінки. Прилітає перший самець, через декілька днів - самка. Пісеньку самця я і почула на початку червня минулого року.

Інна  09.01.2020 19:07
Влітку минулого року випадково записала на диктофон чарівний спів незнайомої пташки. Її не було видно, бо сиділа вона високо і була закрита листям. Потім дізналася, що та маленька пташечка займає по красоті співу друге місце після солов'я. Пісня тривала 1 хвилину. Було це в Гідропарку.

Антоніна  09.01.2020 09:56
Есе неперевершене! Дякую!

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):