Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Шматочок старовини у печерському дворі

Вівторок, 15.10.2019 20:45   

   В затишному дворику одного з житлових будинків на столичному Печерську можна побачити старовинну водорозбірну колонку, яка випадково збереглася до наших часів. Вірніше, зберігся лише чавунний корпус (правильна його інженерна назва - колона). Важіль і трубу, з якої бігла вода, з колонки давно демонтовано.



   З тильного боку колонки мається відлита заодно з корпусом прямокутна рамка, всередині якої у три рядки написано:
          МКХ - УССР
          МЕТАЛЛ З-Д
          МОГИЛЕВ ПОД

Шматочок старовини у печерському дворі

   Напис означає, що колонка використовувалась у радянські часи (Министерство коммунального хозяйства УССР), і виготовлено її на Могилів-Подільському металообробному заводі у період з 1960 до 1965 року - саме в ці роки завод мав таку назву (до 1960 це була "Артель "Красный металлист", а після 1965 - "Могилёв-Подольский ремонтно-механический завод").

   Підніжжя водорозбірної колонки, вимощене з цеглин, значно цікавіше за саму колонку. Справа в тому, що ці цеглини явно відносяться до більш давнього часу, оскільки мають характерне маркування у вигляді клейма цегляного заводу. У нашому випадку на клеймі нанесені літери "СШ".



   У довіднику "Весь Киев" за 1915 рік наведено список київських цегляних заводів. Всього їх налічувалося тоді 13. Припускаємо, що наші цеглини з клеймом "СШ" виготовлені на заводі Семена Федоровича Шевченка. Підприємство засноване в 1813 році, налічувало до 100 працівників, які виготовляли за рік близько 750 тисяч штук цегли. Цеглини, якими вимощено місце перед колонкою, ймовірно, використані повторно - з розібраної раніше будівлі.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):