Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Кінець слобідкам!

Неділя, 06.10.2019 11:49   

   Під таким девізом планувалась забудова лівобережного Києва перед Другою світовою війною. Малися на увазі Передмостна слобідка - район сучасної станції метро Лівобережна, а також Кухмістерська слобідка - теперішній житловий масив Березняки. Обидва поселення складались на той час із приватних садиб. Майже щороку і самі будинки, і присадибні ділянки біля них потерпали від розливу дніпровських вод. На фото - типовий вигляд місцевості в районі Кухмістерської слобідки у першій половині 1930-х років.


Кухмістерська слобідка восени. Фотоетюд Н. Білоцерківського
Кухмістерська слобідка восени. Фотоетюд Н. Білоцерківського. Журнал "Соціалістичний Київ", №9 за 1935 рік.

   Слобідки, через регулярне затоплення, називали малярійними оазами, оскільки місцеві болота були сприятливим середовищем для розмноження комарів - переносників збудників малярії та інших інфекційних хвороб. Ліквідація малярійних оаз поряд з Києвом - одна з причин запланованої перебудови київського Лівобережжя. Іншою причиною називали ліквідацію серед місцевого населення бідності, яка пояснювалась самою історією виникнення слобідок.

   Масове заселення території Передмостної слобідки пов'язане з будівництвом Миколаївського ланцюгового мосту через Дніпро (1848-1853 роки). Виконання робіт, що не потребували високої кваліфікації - підвезення каміння, забивання свай, переміщення грунту тощо - вимагало великої кількості підсобних робітників. І такі робітники на будівництві з'явились. Ними зголосилися стати як безземельні селяни та втікачі від підневільної кріпацької праці, так і бездомні громадяни.


Вид на Передмостну Слобідку Броварської волості Остерського повіту Чернігівської губернії на лівому березі Дніпра. 1917 р.
Вид на Передмостну Слобідку Броварської волості Остерського повіту Чернігівської губернії на лівому березі Дніпра. 1917 р. Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г.С. Пшеничного. Одиниця зберігання П-5218.

   По закінченню будівництва мосту тисячі колишніх підсобників оселились поблизу на постійне проживання - або на берегах Долобецької затоки, або нижче за течією Дніпра, на території сучасних Березняків. Саме тут, за розпорядженням автора проекту і керівника будівництва мосту інженера Чарльза Віньйоля були збудовані "кухмістерські" - харчевні для робітників.

   Згодом в обох слобідках стали селитися робітники, які щодня ще до світанку прямували пішки на численні заводи й фабрики, розташовані як у самому Києві, так і за містом. Проживання в слобідках, у порівнянні з містом, було недорогим. Серед місцевих переваг, крім просторого власного житла і дешевих продуктів харчування з підсобних господарств, були також вільний простір і чисте повітря для дітей.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Березняки".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):