Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

4 вересня – день пам`яті Василя Стуса

Четвер, 05.09.2019 09:16   

   Саме цього дня у 1985 році поет і публіцист, борець за незалежність України загинув у таборі. Декілька місяців тому київський гурт The Frunk створив музичну композицію у стилі рок-музики на вірші Василя Стуса зі збірки поезій "Палімпсести". Композицію викладено в мережу Інтернет 5 січня 2019 року - до дня народження поета.



   Василь Стус народився 8 січня 1938 року в селі Рахнівці Гайсинського району Вінницької області. Закінчив Донецький педагогічний інститут, служив в армії, працював учителем, робітником. У 1964 році став аспірантом Інституту літератури АН УРСР, звідки його звільнили у вересні 1965 року.

   Поезії і статті Стуса друковались майже в усіх республіканських періодичних виданнях. За виступ на захист заарештованих українських інтелігентів був постійно переслідуваний. У червні 1966 році його звільнено з посади старшого наукового співробітника Державного історичного архіву в Києві.

   Був заарештований у січні 1972 року і засуджений у вересні того ж року до 5 років табору суворого режиму і 3 років заслання. Ув’язнення відбував у таборі в Мордовській АРСР, а заслання в Магаданській області.

   Після відбуття покарання повернувся в Україну і жив у Києві. У жовтні 1979 року став членом Української Гельсінської групи. За участь у Групі в травні 1980 року був заарештований і засуджений до 10 років ув’язнення і 5 років заслання. Покарання відбував у таборі в Пермській області. Важко хворів, помер у тому ж таборі 4 вересня 1985 року.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Відео".



Вам була корисна ця стаття?

Інна  06.09.2019 14:52
Додам, що в український прокат вийшов фільм "Заборонений" про поета-шістдесятника, дисидента. Василя Стуса зіграв актор Дмитро Ярошенко, режисер фільму Роман Бровко, автор сценарію Сергій Дзюба.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):