Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 


  До змісту

Фото 1936 року: школа на ДВРЗ

Вівторок, 30.07.2019 08:14   За матеріалами Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного та веб-сайту, присвяченого київській школі №11.

   1 вересня 1936 року двері для учнів відкрила перша в київській місцевості ДВРЗ школа - теперішня школа №11 Дніпровського району столиці. Школу збудовано в основному силами працівників Дарницького вагоноремонтного заводу за проектом архітекторів Н.Крижановської та Є.Рикової (за іншими даними - О.Рикової).

   У фотогалереї - проект актового залу школи, а также вигляд фасаду будівлі. Підписи під фотографіями такі: "Архітектори Н.Крижановська та Є.Рикова. Проект актового залу однокомплектної школи (школи за цим типом будуються в Дарниці - дарницьким вагоноремонтним заводом, на Сталінці та ін."; "Школа в Дарниці біля вагоноремонтного заводу, збудована за проектом архіт. О.Рикової і Н.Крижановської". Фотографи С.Рубінштейн та А.Калечиць. Джерело - журнал "Соціалістичний Київ", №3 та №9 за 1936 рік.

   Прим. ред. "Ліски": на початку XX століття "комплектами" називали класи по 50 дітей, відповідно й проектовані будівлі шкіл розраховувалися на навчання 1, 2, 3 та 4 комплектів учнів. Однокомплектні школи зазвичай працювали в селах, де набиралося мало дітей шкільного віку. У передвоєнний час однокомплектними називали школи на 400 учнів, а двокомплектними - на 800.
   У перший рік навчання (навчальний рік 1936-1937 років) у школі ДВРЗ були класи від 1 до 9. А от для 10-го класу учнів не набралося, і тому перший випуск відбувся наступного, 1938-го року.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Школа", "Будівлі ДВРЗ" та "Історія Києва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):