Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Кінорежисер Довженко проти архітектора Каракіса

Середа, 29.05.2019 21:56   

   Український радянський архітектор Йосип Юлійович Каракіс (29 травня 1902 — 23 лютого 1988) - автор десятків будівель, які стали згодом пам'ятками архітектури, а також цілого ряду типових проектів. Одних тільки шкіл за його проектами побудовано більше 4500, і їхнє будівництво продовжується й досі.

   На фотографії з журналу "Соціалістичний Київ" за червень 1937 року - Йосип Каракіс (перший справа в останньому ряду) у складі Правління Спілки радянських архітекторів України. Цікаво, що на цьому ж фото зображено також одного з інститутських викладачів майбутнього архітектора - професора Валеріяна Рикова (перший зліва в першому ряду).

Правління Спілки радянських архітекторів України

   Фото членів Правління зроблене за підсумками Першого з'їзду радянських архітекторів України. Не дивлячись на обрання в члени Правління, в ході самого з'їзду Йосипа Каракіса будо піддано нищівній критиці з боку почесного гостя з Москви, орденоносця-кінорежисера Олександра Довженка.

   У своїй промові Довженко критикував також інших архітекторів - Григор'єва за будинок штабу Київського округу, Бекетова - за будинок робітників ЦК, Шехоніна - за будинок радіотеатру. Однак найбільше дісталося саме Каракісу.

   На думку Довженка, "Величезні помилки знаходимо ми в будинках, споруджених архітектором Каракісом", "будинок НКВС... неправильно орієнтований своїм фасадом", "художня школа... псує одну з найкрасивіших точок міста", "...на лівій стороні вул.Кірова не можна ставити будинків, і архітектор Каракіс невірно робить, що ставить свої доми там", "...коли я дивлюсь на 9-поверховий будинок проти Червонопрапорного заводу, споруджений архітектором Каракісом, то повинен сказати, що він абсолютно позбавлений відтінку монументальності".

   На наступних фотографіях - саме цей, створений за проектом архітектора Каракіса і "позбавлений відтінку монументальності" будинок навпроти заводу Арсенал, біля станції метро Арсенальна. Перше фото зроблене під час будівництва, друге - в лютому 2019 року.



   Прим. ред. "Ліски": знизу фотографій є повзунок (маленький трикутник білого кольору), який рухає вправо-вліво вертикальну лінію поділу зображень. У деяких браузерах цей механізм не працює - у таких випадках фотографії розташовані вертикально одна над другою.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):