Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Червоні вітрила художника Нюренберга

Неділя, 21.04.2019 14:39   За матеріалами Вікіпедії та сайту Художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна.

   У цей день 1887 року в місті Єлисаветград Херсонської губернії (зараз - місто Кропивницький Кіровоградської області) народився Амшей Нюренберг (1887-1979) — художник, графік, мистецтвознавець, автор мемуарів. У 1904 — 1910 роках навчався живопису в Одеському художньому училищі, після закінчення училища продовжив свою освіту в Парижі.

   У 1913 році повернувся до Одеси (за іншими джерелами - до Єлисаветграда), очолив групу модерністського напряму "Незалежні" і відкрив школу "Вільна майстерня" (1918). Брав участь у виставках одеських художників. Після революції 1917 року був призначений першим народним комісаром мистецтв в Одесі, керував Комітетом з охорони творів мистецтва та історичних будівель міста.

   З 1920 року проживав у Москві, де був художнім кореспондентом газети "Правда", працював з Володимиром Маяковським у "Вікнах РОСТА", викладав історію західного живопису у ВХУТЕМАСі.

   Назву однієї з ранніх робіт художника - "Червоні вітрила" (1910 рік) - використано російським письменником Олександром Гріном для однойменної повісті "Червоні вітрила" (1923).

Червоні вітрила художника Нюренберга

   Нижче - репродукції робіт Нюренберга: "Білі вітрила" (із серії "Авангард", 1916 рік), "Кримський пейзаж" (1925), "Одеська набережна" (1961).

   Всього збереглося декілька сотень робіт художника. Частина з них знаходиться за межами України - в Росії (130), Узбекистані (60), Ізраїлі (20), США (15). В Україні налічуються 142 роботи Нюренберга: в Обласному художньому музеї (місто Кропивницький) зберігаються 102 роботи, в Національному художньому музеї України (Київ) - 39, в Одесі - 1.

   Останні роки життя Нюренберг присвятив написанню великих мемуарів (понад 600 стор.), частина яких була випущена окремою книгою "Спогади, зустрічі та думки про мистецтво", опублікованою у 1969 році. Іншу, раніше надруковану частину мемуарів, куди увійшов опис життя автора в Парижі, його замітки про художників-емігрантів Марка Шагала, Мещанінова, Фальке, а також про переслідування в Росії групи "Бубновий валет" та інших авангардистів, була випущена в Москві в 2010 р. під назвою "Одеса – Париж – Москва".



Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):