Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Відшукання курортних місць по Дніпру

Субота, 29.12.2018 11:00   За матеріалами Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного

   Таку назву мала замітка в здвоєному (№№1,2) випуску журналу "Соціалістичний Київ" за 1933 рік. У тексті розповідається про підсумки експедиції під головуванням одного з керівників Київського курортного управління (Курупр) доктора Кричевського. Інші учасники - вчені Корчак-Чепурківський та т.Нічкевич, а також завідуючий малярійною станцією т.Ліфшиць.

   В ході експедиції за маршрутом від Києва до Канева були відмічені перспективні місця для поєднаного з лікуванням відпочинку: Конча-Заспа (горішній беріг), Злодіївка (інсоляція для лікування кісткового туберкульозу), Монастирьок біля Ржищева, Канів.

   Згідно з висновками, ряд місць стануть придатними для курортів після проведення меліоративних робіт. Деякі з обстежених місцевостей непридатні не тільки для лікування, але й для проживання. Наприклад, Осокорки, які плануються до знесення. У подальших планах вчених - аналогічні експедиції берегами річок Десна, Тетерів та інших приток Дніпра.



   Прим. ред. "Ліски": на жаль, про керівника експедиції доктора Л.Кричевського докладнішої інформації знайти не вдалося. Про інших учасників відомо наступне:

   Овксентій Васильович Корчак-Чепурківський - український гігієніст і епідеміолог, організатор системи охорони народного здоров'я, міністр УНР, дійсний член Всеукраїнської академії наук (ВУАН);

   0льга Нілівна Нічкевич (нар. 1899) - геофізик, член географічного кабінету ВУАН, кандидат фізико-математичних наук; член вченої ради Інституту геологічних наук (1941–1945), старший науковий співробітник Львівського відділу Інституту геологічних наук (1945). Серед її довоєнних наукових робіт - публікація "Суми прямої сонячної радіяції в Київі за 1926 р. та градуювання геліографу Кембеля";

   Я.І.Ліфшиць - керівник сектору науки Наркомздраву, директор Українського інституту експериментальної медицини, автор робіт "Завдання санітарної освіти і культурної революції" (1928), "Марксо-ленинская теория народонаселения и политика здравоохранения" (1934).

   Що стосується назв місцевостей, то Злодіївка - це колишнє село поблизу Трипілля, зараз на його місці розташована сучасна Українка. Монастирьок (сучасна назва Монастирок) - урочище на території Канівського району Черкаської області. Представлене степовою ділянкою, обмеженою з півдня лісами, а з півночі стрімко обривається до Канівського водосховища. До утворення водосховища на цьому місці існувало село Монастирок.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва" та "Медицина".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):