Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Повітря на ДВРЗ забруднене діоксидом азоту

Понеділок, 17.12.2018 14:19   

   За інтегральним показником – ІЗА найбільш забрудненим у листопаді 2018 року були райони Бессарабської та Деміївської площ, де рівень забруднення характеризувався як високий.

   На рівні «високого» було забруднене повітря в районі площі Перемоги, проспекту Перемоги (район метро Святошин), вулиці Олександра Довженка (поблизу метро Шулявка), Каунаської, Скляренка, Попудренка (метро Чернігівська), бульвару Лесі Українки, Оболонського проспекту, вулиці Академіка Стражеска (перетин з бульваром Вацлава Гавела).

   Підвищений рівень забруднення повітря фіксувався на вулиці Інженера Бородіна (район ДВРЗ) та на Гідропарку (район поблизу мосту метро та автомагістралі). Низьким забрудненням повітря характеризувався проспект Науки.


Забруднення повітря в Києві

   Вміст діоксиду азоту за середньомісячними концентраціями перевищував рівень середньодобової гранично допустимої концентрації (ГДКс.д.) на всіх постах, крім ПСЗ № 5 (пр. Науки). Найбільші середньомісячні концентрації відмічені на площі Перемоги - 3,3 ГДКс.д., вулицях Попудренка, Інженера Бородіна, Каунаській та Скляренка – 3,0 ГДКс.д. На інших постах середній вміст діоксиду азоту був у межах 2,0-2,8 ГДКс.д., на ПСЗ № 5 – 0,3 ГДКс.д. Максимальний вміст цієї домішки на рівні 1,3 ГДКм.р. зафіксовано на вулиці Скляренка. Ще на десяти постах максимальний вміст діоксиду азоту досягав 1,0-1,2 ГДКм.р.

   Забруднення атмосферного повітря у Києві порівняно з жовтнем цього року знизилось, що зумовлено сезонним зниженням температури повітря. Відмічалось зниження вмісту формальдегіду, діоксиду азоту, оксиду азоту, фенолу. Поряд з цим значно підвищився вміст діоксиду сірки, що скоріше всього пов’язано з роботою ТЕЦ на твердому паливі в опалювальний сезон.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Максим  18.12.2018 10:39
Діоксид азоту NO2 - токсичний газ, може викликати подразнення дихальних шляхів, а у високих концентраціях або при фізичному навантаженні (заняттях спортом у забрудненому повітрі) - навіть набряк легенів.
Утворюється при нагріванні повітря до дуже високої температури (>2000°C) за реакцією
N2 + O2 = 2NO,
2NO + O2 = 2NO2.
У природі такі температури найчастіше виникають у блискавках. У штучних умовах - в автомобільних двигунах та на деяких хімічних підприємствах.
NO2 швидко реагує з водними розчинами з утворенням азотноЇ кислоти або солей - нітратів. У низьких концентраціях це корисно для рослин (добриво). Проблеми (кислотні дощі) можуть виникати лише при надмірних концентраціях.
Оксиди азоту нестабільні і можуть бути знешкоджені за допомогою каталізаторів - розпадаються на азот і кисень. Більшість сучасних автомобілів обладнані такими каталізаторами, хоча їх ефективність ніколи не досягає 100%.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):