Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

ДВРЗ: початок будівництва заводу; тимчасові споруди з дерева

Субота, 15.12.2018 10:48   За матеріалами Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного

   "Перед Дарницею шосе повертає ліворуч, гладенький укатаний шлях губиться в лісі. Густий сосновий бір живою стіною оточує дорогу", - так описали місце побудови Дарницького вагоноремонтного заводу архітектор Б.Пріцкер та інженер І.Гіммельфарб, автори однієї із статей журналу "Соціалістичний Київ".


ДВРЗ: початок будівництва заводу
Через сосновий бір прокладено залізницю до місця побудови цехів вагоноремонтного. Фото С.Рубінштейна

   Павло Суслов, автор іншої публікації цього журналу, повідомляє, що проект селища для працівників майбутнього заводу розроблено Укрцивільбудпроектом (м.Київ). Для спорудження житлових будинків планувалося використовувати ракушечник з карновських розробок на Одещині та могилівську "опоку".

   Станом на літо 1934 року на будівництві працювали 1500 чоловік. У першу чергу майданчик було розчищено від лісу. Враховуючи доступність такого матеріалу як дерево, були зведені тимчасові дерев'яні будівлі - лісопильний завод, декілька гуртожитків на 80-100 чоловік кожний, їдальню, склади, підсобні приміщення тощо.



   У фотогалереї сайту "Ліски" - споруджується літній концертний майданчик; універмаг ВРП для будівельників та працівників заводу. Фото С.Рубінштейна. 1934 рік.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Історія Києва", "Будівлі ДВРЗ" та "Завод".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):