Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Зелений готель на вулиці Московській

Понеділок, 03.12.2018 07:52   

   На розі будинку №30 по вулиці Московській у Києві можна побачити меморіальну дошку з написом: "На цьому місці в XIX столітті стояв "Зелений готель", в якому зупинявся видатний український літератор, педагог Євген Гребінка".

   Будівлю було зведено в 1803 - 1805 роках за проектом відомого архітектора Андрія Меленського, вона мала 2 поверхи: перший з каменю, другий - дерев'яний. Будинок мав назву "Зеленый трактир" або "Зеленая гостиница". Назва пояснювалася двома обставинами: у зелений колір було пофарбовано дах, такого ж кольору були кахельні печі всередині приміщення.

   Через деякий час Києво-Печерська Лавра, як власник будинку, вирішила оновити забудову. Готель знесли, і замість нього в 1897 році спорудили три корпуси висотою до трьох поверхів - житловий будинок, флігель та служби. Зараз за адресою: вулиця Московська, 30 знаходиться Печерське управління поліції в місті Києві.



   Протягом кількох десятиліть XIX століття "Зелений готель", завдяки зручному місцезнаходженню поблизу центру міста, був досить популярним серед заможних гостей Києва. У травні 1825 року в ньому зупинявся Олександр Грибоєдов - автор комедії "Горе от ума".

   Не раз проживав тут і Тарас Шевченко, який згадав готель у своїй повісті "Близнецы": "Они пошли по направлению к "Зеленому трактиру"... Я вошел в трактир и стал разбирать иероглифы, выведенные мелом на черной доске. По долгом разбирании таинственных знаков решил, наконец, тайну, что такой-то номер занят такой-то с воспитанницей"...

   За деякими даними, Тарас Шевченко та Євген Гребінка зупинялися в "Зеленому готелі" й разом. Цитата: "Яків де Бальмен, Тарас Шевченко та Євген Гребінка поверталися до Петербурга через Київ. Зупинилися на ніч в "Зеленому готелі" на вулиці Московській. Зайшли в ресторан і при побратимах Гребінка написав свої безсмертні "Очі чорні". Він сам їх тут і заспівав, під музику вальсу Флоріана Германа, мелодію якої награвав на гітарі Яків. Тарас навіть просльозився від тієї пісні. Так у Києві народився "старовинний російський циганський романс".



   Романс "Очі чорні" на слова Гребінки співали такі знаменитості, як Федір Шаляпін, Луї Армстронг, Володимир Висоцький, Патрісія Каас, Мірей Матьє, Хуліо Іглесіас…

   Євген Гребінка прожив коротке життя — всього 36 років. Написав понад 50 повістей, байок, романів і оповідань. За рішенням ЮНЕСКО, день народження Гребінки — одна із знаменних дат у всьому світі.

   Помер у Петербурзі 3 грудня 1848 року. Прах було перевезено на батьківщину і поховано на хуторі Убіжище (тепер село Мар'янівка Гребінківського району Полтавської області).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):