Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

5 листопада 1968 року на Хрещатику стався акт самоспалення

Понеділок, 05.11.2018 11:09   За матеріалами сайту Четверта студія

   На знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини 5 листопада 1968 року український патріот Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику в Києві.


Меморіальна дошка на Хрещатику

   Василь Омелянович Макух народився на Львівщині, з 1944 року був в Українській Повстанській Армії. В лютому 1946 року, під час одного з боїв був поранений і схоплений НКВД, засуджений до 10 років концтаборів і 5 років заслання. Після звільнення вимушений був поселитися у Дніпропетровську. Брав участь в українському правозахисному русі 1960-х років.


Пішохідний міст у Празі

   На честь українського дисидента та борця за свободу Василя Макуха названо пішохідний міст через річку Ботіч (притока Влтави) у районі Вршовіце міста Праги. Від цього мосту бере свій початок празька вулиця Українська.

   Вчинок Василя Макуха став першим актом самопожертви проти національного гноблення у повоєнній Європі. Згодом такий же шлях обрали: чех Ян Палах (січень 1969 року), латиш Ілля Ріпс (квітень 1969 року), литовець Ромас Каланта (травень 1972 року), кримський татарин Муса Мамут (червень 1978 року), українець Олекса Гірник (січень 1978 року).


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Iсторія" та "Політика".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):