Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Історія будівництва Київської міської публічної бібліотеки

Неділя, 07.10.2018 20:12   

   З такою назвою пройшла нещодавно (2.10.2018) лекція-презентація фотовиставки Олени Мокроусової, присвяченої Всесвітньому дню архітектора. Захід відбувся у загальному читальному залі номер один Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, що знаходиться по вулиці Михайла Грушевського, 1.



   Олена Мокроусова – пам’яткознавець, києвознавець, кандидат історичних наук, головний спеціаліст Київського наукового центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій.



   Вона автор понад 100 публікацій наукових та науково-популярних статей і декількох книжок. Більше 20 років Олена Мокроусова займається архівними та натурними дослідженнями історичної забудови Києва ХІХ-ХХ століття.

   Пані Олена цікаво розповідала і водночас демонструвала на широкому екрані архівні креслення і загальний вигляд декількох проектів майбутньої забудови міської бібліотеки. У конкурсі виграв тоді перше місце нікому невідомий молодий архітектор Збігнев Клава.

   Уривки з доповіді Олени Мокроусової:
   «…За розпорядженням царського уряду 3 березня 1866 р. було створено Київську російську публічну бібліотеку…Засновниками її виступили відомі громадські діячі, представники київського дворянства та купецтва…. Основою фонду стали приватна книгозбірня письменника і книговидавця В. Г. Барщевського та пожертви киян…
   …У 1911 році на конкурсній основі, а також на кошти, які були зібрані жителями міста через облігаційну позику, для бібліотеки, нарешті, утвердили місце і було зведено спеціальну будівлю за проектом Збігнева Клави. Ця будівля, у якій ми з вами зараз знаходимося, є найдавнішою київською спорудою такого призначення, що увійшла до переліку пам’яток архітектури початку ХХ століття».

   Фойє другого поверху було прикрашене історичними плакатами про бібліотеку: «Трагічні роки», «Відродження бібліотеки», «Будівництво», «Вибір місця», «Народження бібліотеки. Архітектурний конкурс», «Збігнев Клава».



   Додам ще трохи історичних дат. У 1957 році бібліотека стала Державною республіканською бібліотекою УРСР імені КПРС. Після проголошення незалежності книгозбірня стала називатися Державною бібліотекою України, а у 1994 році, згідно з Указом Президента, вона одержала статус Національної парламентської бібліотеки України. Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підпорядкована Міністерству культури України. Своє нове найменування вона отримала відповідно до наказів цього Міністерства з 14 грудня 2016 року.

   Виставка була організована Київською фундацією культури (голова – Сергій Костянчук) і була продовженням двох попередніх виставок про видатні пам’ятки архітектури Києва. Пропоную фотознімки з цієї події.

Антоніна Просєкова
4 жовтня 2018, Київ




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Бібліотека".


Вам була корисна ця стаття?

Антоніна Просєкова  08.10.2018 09:19
Дякую, пане Редакторе, за публікацію двох моїх матеріалів! Бажаю успіху у творчості!

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):