Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Музей Івана Гончара

Вівторок, 21.08.2018 17:16   

   Як вже повідомлялося на сайті «Ліски», в музеї 19 липня було відкриття виставки «Українська народна картина: натюрморт». Я хочу трохи розширити інформацію про виставку, на якій побувала.

   Як повідомляв прес-реліз, виставка розкривала творчі інтенції народних майстрів середини – другої половини ХХ століття в жанрі натюрморту, в якому відображено особливості світосприйняття майстрів народної картини, демонструє переосмислені трансформації часу.

   Захід проходив у рамках міжмузейного проекту «Український натюрморт», за ініціативи Карась Галереї. Проект спрямовано на зібрання у цілісну єдність та аналіз найбільшої кількості творів в жанрі натюрморту за всю історію українського мистецтва. Мета проекту – крізь історичну оптику мистців різних поколінь віднайти певну формулу українського натюрморту як феномену української самоідентифікації, адже натюрморт – це насамперед розміщення предметів повсякденного вжитку на площині, коли звичайні предмети набувають символічного значення.

   У проекті брали участь 9 культурно-художніх організацій з Одеси, Львова, Харкова, Києва.

   Коротка історична довідка про Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара». Розпорядженням представника Президента України у м. Києві № 1003 від 22.09.1993 р. було створено державний Музей Івана Гончара. Нині колекція Музею нараховує понад 20 тисяч експонатів ХУІ – ХХ ст., зібраних упродовж 1950 – 90-х років як фундатором, так і Петром Івановичем Гончаром, нинішнім директором установи.

   Іван Гончар (27.01.1911 – 18.06.1993) – видатний громадський та культурний діяч, скульптор, живописець, графік, народознавець, колекціонер, заслужений діяч мистецтв УРСР (1960), лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1989), народний художник України (1990), один із ініціаторів створення Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також Музею народної архітектури та побуту України.

   Пропоную читачам подивитись картини, які були представлені на виставці.

   Підготувала
  Антоніна Просєкова
  17 серпня 2018 р.
  Місто Київ



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Київські музеї".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):