Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Багата на мікроелементи чуфа відроджується на півдні України

П'ятниця, 08.06.2018 08:21   Скорочено, за матеріалами сайту АгроЮг

   Національним прохолодним напоєм в Іспанії є Орчата. Він дуже популярний в цій країні, особливо у Валенсії, там можна зустріти навіть спеціальні заклади – Орчатерії, де можна спробувати кілька різновидів цього напою. Орчата дуже схожа на молоко, але, як виявилося, з молоком не має нічого спільного. Напій приємний, солодкуватий з горіховим смаком, а готується з рослини, яка називається Чуфа.


Чуфа

   Чуфа родом із Середземномор’я, де у неї є безліч назв: земляний мигдаль, сить, тигровий горіх, смикавець їстівний. Що цікаво, кожна держава дає власну назву чуфі. Наприклад, араби називають цю рослину солодким коренем, у німців та італійців чуфа називається земляним мигдалем, а у бразильців це бульбова трава.


Чуфа

   У 30-х роках ХХ ст. на Херсонщині вирощували близько 100 га чуфи для Одеської кондитерської фабрики, тож ця культура для нашого регіону не новинка. Зараз чуфа є однією з перспективних нішевих культур. В Україні виведено такі сорти, як "Фараон" і "Новинка". А спеціально для півдня України – сорти "Снігурівський" та "Інгульський".

   Вирощувати чуфу нескладно. Найкраще підійде ґрунт з легким механічним складом. За порадами фахівців, перед посадкою горішки чуфи необхідно замочити у воді на 3-4 дні, міняючи воду щодня. Після того, як кущі розростуться, їх підгортають як картоплю. Взагалі сама агротехніка вирощування чуфи дуже схожа з агротехнікою вирощування картоплі. Додаткові підгортання необхідно проводити після сильних дощів, прополок, поливів, щоб не оголилася коренева система. Якщо літо видалося спекотним, то у чуфи можуть пожовтіти кінчики листя, тоді рослину поливають (але не холодною водою).


Чуфа

   Завдяки тому, що Чуфа є культурою різнопланового використання і має високу продуктивність, її можна (й необхідно) рекомендувати для широкого впровадження на півдні України.

   Ну і наостанок - як же приготувати цей чудовий напій Орчату, який Каталонський король назвав не молоком, а золотом? Дуже просто! Для цього потрібно 1 літр води, 200 грам цукру і 250 грам чуфи. Чуфу замочують у воді на 24 години. Потім проціджують, подрібнюють, ретельно змішують з цукром і розводять водою. Суміш настоюють протягом однієї години, після чого проціджують. Насолоджуйтесь освіжаючим і дуже корисним напоєм!


Чуфа


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Флора ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):