Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Топчу, топчу ряст

Середа, 11.04.2018 09:36   

   Наш "Монітор розквітання" показує значну затримку цвітіння рослин у порівнянні з попередніми роками. Крокус та ліщина, які цвітуть у лютому, зацвіли у цьому році в кінці березня - на початку квітня.

   Для пізніших рослин відставання не настільки велике. Наприклад, квіти рясту з'явилися 7 квітня, а не 29 березня. У фотогалереї - ряст на вулицях Лаврській (Печерськ) та Волховській (місцевість ДВРЗ) у Києві.



   Ця рослина цікава не лише сама по собі, але й як джерело відомого фразеологізму "топтати ряст". Його походження наступне: ряст у давнину вважали провісником весни. Люди поспішали на узлісся, де ріс ряст, щоб босоніж, пританцьовуючи, накликати: "Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, того року діждати і ряст потоптати!".

   Це означало, що людина, яка доторкнеться до живої природи, оздоровиться, набереться життєвої сили, щоб дожити до наступної весни. З часом обряд відійшов у минуле, а фразеологізм набув значення: жити, ходити по землі, тобто діждатися того дня, коли можна буде "топтати ряст". А про того, хто помирав, казали: він уже не буде топтати рясту.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Флора ДВРЗ".


Вам була корисна ця стаття?

Антоніна  11.04.2018 21:11
Ще є така приповідка: Топчу, топчу ряст, ряст - Бог здоров'я дасть, дасть.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):