Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Перший український повнометражний науковий фільм повернули з Японії

Четвер, 05.04.2018 10:03   Скорочено, за матеріалами сайту Новое время

   Національний центр Олександра Довженка викупив у Японії й повернув в Україну копію віднайденого в японському кіноархіві повнометражного наукового фільму "Людина і мавпа", що донедавна вважався втраченим. Позитивна 35 мм плівкова копія фільму відтепер зберігається у фільмосховищі Довженко-Центру.

   "Людину і мавпу" було віднайдено в токійському National Film Center при Національному музеї сучасного мистецтва (The National Museum of Modern Art) під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ (Всеукраїнського фото кіноуправління – державної кінематографічної організації, яка діяла в період з 1922 по 1930 роки) із закордонною кінопрокатною системою.

   Низка українських фільмів кінця 1920-х початку 1930-х років свого часу з успіхом йшла на великих екранах Японії. Серед них - "Земля" та "Іван" Олександра Довженка, "Навесні" Михаїла Кауфмана, та, як з’ясувалося під час пошуків, науковий фільм Андрія Вінницького "Людина і мавпа", що обійшов екрани десятків країн світу, в яких був наново озвучений. В Японському національному кіноцентрі фільм було позначено саме як український, що й дало можливість його знайти.

   "Людина і мавпа" - фільм, що ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів. Картина знімалася в Сухумі в 1930 році спеціально створеним для зйомки наукових і технічних фільмів об'єднанням Техфільм при кінотресті Українфільм. Натурні зйомки проходили у Сухумському розпліднику мавп. До створення картини долучився відомий оператор Йосип Рона. Тогочасна кінокритика згадує "Людину і мавпу" як один з кращих зразків свого жанру.

   Показ "Людини і мавпи" планується під час фестивалю німого кіно і сучасної музики "Німі Ночі" у липні 2018 року.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Made in Ukraine".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):