Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

День Соборності України

Понеділок, 22.01.2018 09:01   

   Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. У січні 1918-го року була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. На територіях, які входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка.

   До кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Договір увійшов в історію як "Акт злуки" і 22-го січня 1919-го року він був оприлюднений в Києві на Софійській площі.

День Соборності

   У цей день в Києві вже 11 років підряд відбувається акція, що відтворює Акт Злуки – об’єднання правого та лівого берегів Києва "Живим ланцюгом Соборності" на мосту Патона. На фото - молодь збирається для участі в заході.

Перед мостом Патона

   21 січня 1990 року від 500 тисяч до трьох мільйонів українців взялися за руки і утворили ланцюг Київ - Львів - Івано-Франківськ. Так вперше з дня проголошення Акта Злуки 1919 року між УНР та ЗУНР в сучасній історії України було відзначено День Соборності.

Живий ланцюг у 1990 році


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):