Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Соцмісто: точка відліку

Середа, 18.01.2017 11:47   Скорочено, читайте матеріал повністю за наступним лінком. Автор - Кирило Білун.

   У повоєнні часи забудова Лівобережжя столиці почалася із території, прилеглої до промислової зони Дарницького шовкового комбінату та заводу "Київхімволокно". За пролетарською традицією це перше поселення назвали Соцмістом.

   - Після революції 1917 року робітничі поселення називали соціалістичними містами (або скорочено соцмістами), - розповідає історик Михайло Кальницький. - Потім таку назву стали застосовувати до поселень обслуговуючого персоналу у промислових містах. Подібні житлові масиви виникали по всьому Радянському Союзу.

   Будівництво Соцміста перетворилося на справжній інтернаціональний проект, як свого часу зведення Вавілонської вежі. До роботи долучилися не лише радянські люди, а й німці.

   - За деякими свідченнями, серед будівельників були як німці, полонені під час Великої Вітчизняної війни, так і вільнонаймані німецькі спеціалісти, - пригадує сьогодні екс-заступник директора Дарницького шовкового комбінату Лариса Сергіївна. - Слід зазначити, вони суттєво вплинули на архітектуру масиву. Він, на відміну від інших мікрорайонів, має європейський колорит.


Соцмісто
Фото з газети DNews (Дніпровські новини)

   У архітектурі котеджів можна визначити типовий німецький стиль довоєнної пори - так звані райєн-хаус (рядовий дім) або допель-фамілієнхаус (дім на дві сім'ї). Деякі з них мали вхід до квартири з вулиці. Відрізнялись вони від типової радянської забудови ліпниною у оздобленні квартир та яскравими кольорами фасадів. Через це квартал жартома прозвали німецьким, а його мешканців - німцями.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):