Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Історія ялинкових прикрас - зустріч з Ладою Лузіною

Неділя, 25.12.2016 20:34   

   В Центрі української культури та мистецтва відбулася творча зустріч письменниці Лади Лузіної з читачами. В ході розмови-лекції учасники зустрічі дізналися, що історія новорічної ялинки та ялинкових іграшок почалася в Німеччині.

   Про появу ялинкових прикрас розповідають дві легенди. Згідно з першою, один з невід'ємних атрибутів ялинки - сріблястий дощик - створила добра фея, яка зачарувала сніг, щоб він міг довго прикрашати ялинку, не танучи.

   Інша легенда про те, що перші ялинкові кульки були видуті склодувами німецького міста Лауша через неврожай яблук, які тоді були головною прикрасою ялинок. З тих пір ялинкова кулька вважається символом яблука. Відомо, що ялинкові прикраси були спочатку виключно їстівними, і тільки з часом стали поступово замінюватися звичними для нас іграшками.

   Другою батьківщиною ялинкових прикрас є Чехія. Усім відомі іграшки, виготовлені зі знаменитого чеського скла. Особливо вирізняються серед них прикраси з крихітних скляних намистинок роботи майстрів фабрики, яка працює під Прагою з 1905 року.



   Цікаво, що київський Поділ, незважаючи на указ Петра I, ще майже два століття продовжував святкувати Новий рік не взимку, а 1 вересня. З часом свято перестали вважати новорічним, але так само встановлювали ялинки-сосни і прикрашали їх кольоровими стрічками, свічками та намистом. Довгий час існував звичай прикрашати величезний кущ чортополоху на Замковій горі.




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Бібліотека" та "Відео".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):