Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Міські птахи: горобець

Четвер, 24.11.2016 09:22   

   Щоразу, коли ви виходите з дверей свого будинку, ви опиняєтесь в світі, який ми ділимо з птахами. Вони літають в небі, плавають в озерах, сидять на деревах, ходять по тротуарах, риють нори, полюють, сплять і спостерігають за вами. Спробуйте і ви поспостерігати за ними, і вам відкриються захоплюючі історії!

   Хто не знає горобця! Цей маленьких птах також вподобав людські поселення і радісно складає нам, людям, компанію.

   У містах і селах зазвичай можна побачити два види горобців. Горобець хатній – трішки більший, з сірою шапочкою на голові і сірими щоками. І трішки менший і жвавіший горобець польовий, він ходить без шапочки і має чорну цятку на щоці.

   Попри те, що горобців ніби багато і це такий звичайний птах, в сучасному світі їм стало не дуже комфортно. Європейська популяція горобців за останні десятиліття скоротилася драматично! Хатніх горобців стало менше на 70, а подекуди 90 відсотків у містах Європи!

   Для вчених залишається загадкою причина такого стрімкого зникнення. Серед ймовірних причин – використовування пестицидів на полях і забруднення повітря. Тож не пожалійте жменьку насіння взимку для горобців, підтримайте їх в найважчий час року.

   Горобець живе не довго, три роки в середньому. Але бувають і довгожителі, один горобець дожив в неволі до 19-ти років!

   За кожне літо горобці намагаються вивести 2-3 виводки горобенят. Цікаво, що горобці формують стійкі пари, однак приблизно 12% пташенят в виводку мають іншого батька. Така поведінка можливо не дуже моральна з людської точки зору, але це цілком успішна стратегія виживання.

Горобець. Малюнок Марисі Рудської

   Природно горобці притримуються вегетаріанської дієти взимку і переходять на комашину влітку в період вигодовування потомства. Але величезні поля злаків стали неабиякою спокусою для горобців і тому можна побачити цілі зграї цих птахів над полями. Звісно, вони з’їдають трохи злаків.

   У 1958 році в Китаї вирішили, що втрати врожаю від горобців колосальні й оголосили їх першими ворогами полів. Люди безжально винищувати пташок цілий рік. Наступного року врожай справді був кращим, однак успіх був нетривалий, бо наступні роки в Китаї були колосальні втрати врожаю через комах-шкідників, які розплодилися без горобців! Ця історія показує, порушення природного балансу завжди має наслідки і часом дуже непередбачувані для нас. Минуло багато часу, поки горобці в Китаї відновили свою популяцію.

   Схоже, горобцям більше подобаються штучні конструкції. Птахи будуть більш охоче жити під дахом, в дірках стін будинків чи технічних споруд, ніж в дуплах. Але чужі гнізда їм до смаку теж. Горобці часто займають муровані гнізда ластівок, а також підселяються сусідами в гнізда лелек.

   Коли горобцю дуже страшно і він тікає, він може навіть попливти! Певно це неабияк спантеличує хижака! Але вода, все ж, стресове середовище для цієї пташки, більше вони люблять інші "ванни" – у сонячний день можна спостерегти горобців, які "купаються" у пилюці. Щоб приймати таку ванну, пташка викопує собі маленьке заглиблення, і буде навіть захищати його від інших горобців! Таку поведінку можна спостерігати будь-де, навіть під молодими ялинками на Майдані Незалежності у Києві.

Автор: Марися Рудська


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Читачка  24.11.2016 20:41
Дякую за інформацію, яка так ніжно оповідана про знайомих-незнайомців!

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):