Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Як довго розкладаються різні відходи?

Середа, 05.10.2016 14:58   Скорочено. Оригінал публікації - на сайті EcoTown

   Інформація про терміни розкладання різних видів відходів зазвичай не має офіційного джерела, дуже різниться і викликає сумнів. Тривалість «життя» сміття спробувала з’ясувати «Велика Епоха», проаналізувавши декілька англомовних спеціалізованих джерел.

   Зокрема, в опублікованій на сайті американського Департаменту послуг із захисту навколишнього середовища Нью-Гемпширу (New Hampshire Department of Environmental Services) таблиці зазначені приблизні терміни розкладання деяких компонентів сміття.


Як довго розкладаються різні відходи?

   Однак викликає сумнів наведений у цій таблиці термін розкладання поліетиленових пакетів. Так, в українських джерелах цей показник складає 100-200 років, а у деяких західних - 500 або навіть 1000 років. Оскільки людство використовує пластикові пакети трохи більше 50 років, термін їх розкладання встановлюється лише експериментальним шляхом і, як правило, дані дуже різняться.

   Екологи припускають, людство не зможе звільнитися навіть від так званих «біорозкладаних» пакетів. Такі відходи розкладаються до найдрібніших частинок, які продовжать існувати в непереробленому вигляді і, очевидно, негативно впливати на навколишнє середовище.

   Термін розкладання паперу не дуже великий, але свинцеві барвники зі стоками потрапляють у водойми, роблячи воду непридатною для пиття, отруюють ґрунт і все, що на ній росте.

   Органічні відходи, терміни розкладання яких мінімальні, корисні, якщо використовуються для підживлення землі, але розкладаючись на звалищах вони приваблюють комах і гризунів, які розносять небезпечні для життя людини інфекційні захворювання. В той же час газ метан, який виділяється в результаті розкладу органіки, сприяє глобальному потеплінню.

   Найбільш небезпечними відходами залишаються батарейки та енергозберігаючі лампи, які містять ртуть. Згідно з даними, одна батарейка забруднює 20 метрів площі або 400 літрів води.


Як довго розкладаються різні відходи?

   Багато чого з того, що ми викидаємо на смітник, може отримати друге життя. Для цього лише необхідно розділяти відходи життєдіяльності у домашніх умовах.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):