Тег AREA. Top_231


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Райдержадміністрації Києва не знають авторів мозаїк на будинках

Понеділок, 03.10.2016 17:42   

   Користувач сайту «Доступ до правди» у травні 2016 року надіслав запит до трьох районних адміністрацій Києва щоб дізнатися авторів мозаїчних панно на будинках.
   Шевченківська РДА повідомила, що відомостей про автора мозаїчного панно на Богдана Хмельницького, 26 немає. Утім, РДА надала історичну довідку про будинок. Будинок є пам’яткою архітектури та історії відповідно до розпорядження КМДА від 1998 року.
   Первісно будинок входив до складу великої садиби, що включала сучасні прибудинкові ділянки на Володимирській, 51-53. У забудові брали участь архітектори В. Якунін, М. Єсікорський, С. Пфунт і П. Спарро. У 1902-1903 роках було споруджено п’ятиповерховий готель «Ермітаж»
   У радянський час садибу націоналізували – спочатку її використовували як житловий, потім переобладнали під готель з назвою «Інтурист». У 1960-х роках торцеву стіну прикрасили мозаїчним панно в українському народному стилі.


В оновленій бібліотеці Кравченка пройде зустріч з фантастами
Панно на Богдана Хмельницького, 26

   Щодо мозаїки на Ежена Потьє, 18 і Петра Майбороди, 8, то ці об’єкти не належать до комунальної власності, тому Шевченківська РДА вважає, що не є розпорядником цієї інформації.


В оновленій бібліотеці Кравченка пройде зустріч з фантастами
Мозаїка на Ежена Потьє, 18

   Голосіївська РДА повідомила, що інформація про автора панно на Голосіївській, 17, яке розміщене на фасаді ПАТ «Київський ювелірний завод», у РДА відсутня.


В оновленій бібліотеці Кравченка пройде зустріч з фантастами
Панно на Голосіївській, 17

   Щодо Дніпровського району, користувач «Доступу» цікавився мозаїками на спорудах закладів освіти на Ентузіастів, 29/3 (гімназія №136 1966 року побудови), Ентузіастів, 7/4 (школа №137 1967 року) і Харківському шосе, 50. Утім, Дніпровська РДА повідомила, що вона не є розпорядником інформації по будинку на Харківському шосе та не має інформації по панно на Ентузіастів. Також Дніпровська РДА переслала запит по Харківському шосе, 50 Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України.


В оновленій бібліотеці Кравченка пройде зустріч з фантастами
Харківське шосе, 50

   На двох останніх фотографіях - мозаїчні панно, розташовані також у Дніпровському районі Києва, на житловому масиві Березняки. Це мозаїки на будівлях дитячої поліклініки (проспект Павла Тичини, будинок №12) та колишнього кінотеатру "Десна" - вулиця Івана Миколайчука (раніше - Серафимовича), будинок №3.



   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Антоніна  04.10.2016 14:14
Дозвольте ще до цієї теми додати мудрий вислів Генрі Форда:
"Думати - ось найважча робота і тому мало хто за неї береться".

Антонина  04.10.2016 08:10
Выписка из книги "Киевское левобережье: от Соцгорода до Березняков", Киев, " ВАРТО", 2016: "В 1967 году с южной стороны проспекта Воссоединение началось строительство ...жилого массива Березняки. Авторами проекта застройки и планировки были архитекторы С.Шпильт, В.Гречина, Г.Блинова и Л.Козлова... На Березняках внешний вид зданий решили разнообразить цветными мозаичными панно..." . Приглашение на обсуждение застройки новых массивов в Доме архитектора гласит: "23 марта 1962 года состоится творческое обсуждение проектов планировки и застройки новых жилых массивов Березняки и Никольская Борщаговка". Авторы этой книги: Е.Насырова, Кирилл Степанец.

Читачка  03.10.2016 20:49
Гадаю, треба звернутись до Національного художнього музею, до Музею шістдесятництва та Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва. Запитати про Аллу Горську - яка належала до групи "шістдесятників". Мала фах художниці, займалася станковим і монументальним живописом і не тільки. Вчилась і працювала У Києві. (Народилася 1929 року, померла 1970 р.)

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):