Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Від кравчучки до порохобота

П'ятниця, 19.08.2016 09:23   Скорочено, за матеріалами сайту Gazeta.ua

   Українці продукують нові слова (неологізми) щодня: вишивата, зрадофіл, порохобот, янукоїд. Прізвища президентів, прем'єр-міністрів в устах народу набувають нових значень і зазвичай негативних. За 25 років словник української мови наповнився десятками епонімів – слів, що походять від прізвищ конкретних людей.

   Кравчучка − візок для ручного перевезення вантажів. Її виготовляють у вигляді L-подібної металевої рами з двома колесами. Кравчучка відрізняється від інших візків компактністю та простотою виготовлення. Вона мало важить, але витримує навантаження до 100 кг. Кравчучки з'явилися в Україні на початку 1990-х. Часто використовувалися роздрібними торговцями та дачниками. Назва походить від прізвища тогочасного президента України Леоніда Кравчука (1991–1994).


Кравчучка

   Азірівка − мова офіційних виступів екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова (2010 – 28 січня 2014) і його молодої команди, наприклад, міністра соціальної політики Наталії Королевської (2012−2014). У залі Верховної Ради під час виступу Королевська вжила словосполучення на зразок: "кабріолєт червоного цвєта і кішчачі магазини". Від прізвища екс-прем'єр-міністра України походить і інший епонім − азіров (рідше − азарів). Так часто з іронією говорять про людину, яка погано володіє українською мовою.


Азірівка

   Тітушки − збірна назва найманих молодиків, які займаються бойовими видами спорту. Українська влада за часів президентства Віктора Януковича (2010 − 22 лютого 2014) використовувала тітушок для участі в масових сутичках. Вони перешкоджали діяльності опозиційних активістів, зокрема виступали проти Революції гідності. Тітушки зазвичай мають характерний зовнішній вигляд: молоді люди у спортивній формі та шкіряних куртках. Термін походить від прізвища спортсмена з Білої Церкви Вадима Тітушко, який у травні 2013 року в Києві напав на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя за винагороду у 500 грн.


Тітушки

   Порохобот – активний інтернет-користувач, який більшою або меншою мірою підтримує вектор влади і президента Петра Порошенка. Він зареєстрований у більшості популярних соцмереж і активно ними користується: пише пости, ставить лайки, коментує журналістські матеріали або блоги, аналізує ситуацію в країні. Боти ведуть свою діяльність і під фейковими сторінками, і як реальні люди, часто – за гроші.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Гумор".


Вам була корисна ця стаття?

Anto  20.08.2016 07:35
"Шарше ля фам!" - кажуть французи, коли вирішують проблеми. А в Україні - навпаки: "ROSHEN" ! "ROSHEN" ! " ROSHEN"!

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):