Тег AREA. Top_221


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Завтра святкують Маковія

Субота, 13.08.2016 09:41   

   Маковія (також Перший Спас, Спас на воді, Медовий Спас, діал. Маковея) — народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (або Свята Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці), яке відзначають у перший день Успінського посту 14 серпня.

   Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. У Київській державі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер. Вода освячувалася, і після цього в ній купалися.

   За переказами, саме цього дня у 988 році хрестився князь Володимир. Під час цього свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклоніння йому, а після літургії — хресний хід до води.

   У київському храмі великомученика Пантелеймона (вул.Алма-Атинська, місцевість ДВРЗ) о 17 годині сьогодні відбудеться вечірнє богослужіння та сповідь. Завтра о 8.40 - Внесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, причастя та панахида. Після літургії відбудеться освячення води, зілля та меду.

   Від сьогоднішнього дня, та до 21 серпня 2016 року на території монастиря Києво-Печерської Лаври пройде православна виставка "Медовий спас". Час роботи: з 9.00 до 18.00, вхід вільний.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Анонси".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):