Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

В Україні садитимуть китайський швидкоріст

Середа, 02.03.2016 14:22   

Подорож до Ельдорадо    В гумористично-фантастичній повісті українського радянського письменника Вільяма Лігостова "Подорож до Ельдорадо" описується життя представників високорозвиненої цивілізації на невеличкому острові, загубленому в просторах Атлантичного океану.
   Брак природних ресурсів через обмежену площу суходолу змусив місцевих мешканців, які свідомо закрилися від решти світу непроникним силовим екраном, шукати шляхи вирішення проблеми нестачі матеріалів.
   Так, необхідну островитянам деревину вони навчилися вирощувати на плантаціях швидкоростучих дерев, які в творі так і названі - "швидкорости".
   Цитата з книги: "Відразу за пляжем починався ліс. Тридцятиметрові рівні стовбури швидкоросту, здавалося, черкали верхівками швидкоплинні хмарки, поміж ними пнулися вгору й собі молоденькі саджанці, зеленіла густа трава. Верхів’я швидкоросту гуло під легким вітерцем рівно, неквапливо. Чим далі заглиблювався Ген у ліс, тим глибше проймав його душу той рівний, спокійний шум верховіть".
   Схоже, що подібні до описаних у книзі плантації незабаром з'являться в Україні, а саме - в Одеській області. Садити будуть павловнію - декоративне дерево, яке швидко відновлюється після зрізування. Площа першої плантації складе близько однієї тисячі гектарів, а висадять дерева поетапно протягом 8 років.

Павловнія

   Об'єм інвестицій складе до $5 млн. Плантація буде використовуватись для отримання сировини. Деревина павловнії підходить для виготовлення музичних інструментів, меблів, побутових предметів та кухонного начиння, а також спортивного інвентаря.

Павловнія

   Дерево павловнія досягає висоти 5 метров через 2-3 роки. Живе до 100 років. Витримує мороз до -26° C протягом перших років життя, а доросле дерево до -30° C. Це листопадне дерево з широкою кроною і великим світло-зеленим листям. Виростає до 12-30 м висотою. Мінімальний річний приріст до 40-50 см у висоту та до 20 см у ширину.

Павловнія

   Листя з павловнії охоче поїдається тваринами і підходить за складом для виробництва фуражу - у ньому близько 20% протеїнів, а якість фуражу приблизно така ж, як у люцерни. Доступність та високий вихід маси з одиниці площі насаджень забезпечують низьку собівартість корму для тваринництва.

Павловнія

   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Екологія".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):