Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Театри проти реформ у сфері культури, а бібліотеки – за

Неділя, 28.02.2016 17:08   Оригінал новини - на сайті ЗІК

   Законопроект про реформу в системі культури набув чинності. За новими правилами, тепер з акторами підписуватимуть контракт лише на кілька років. Театрали уже заявили, що це загрожує зникненням репертуарних театрів.

   «Комісія – це якийсь для мене нонсенс. Це теж саме, що колись були художні ради у Радянському Союзі. Нас заганяють в рамки. Все одно потім буде керуватись партією – чи сьогодні партія БПП, чи буде завтра «Радикальна» –  хто при владі, той назначатиме директора», – обурюється директор львівського театру «Воскресіння» Ярослав Федоришин.

   Та у авторів закону своє бачення. «Процедура, яку пропонує цей закон, є публічною і прозорою. У комісії будуть представлені як інтереси трудового колективу, уповноваженого органу, так і громадського сектору», – впевнена народний депутат України Ірина Подоляк.

   Театралів підтримали художні керівники всесвітньо відомих колективів – Національний заслужений академічний ансамбль танцю ім. П. Вірського та Національний заслужений академічний народний хор ім. Г. Верьовки, а ще директори філармоній. Вони незадоволені тим, що творчих працівників переведуть на контрактну систему. Договір із ними підписуватимуть на період від одного до пʼяти років. Такий негативний досвід уже має Угорщина, де залишилося лише кілька театрів та постійних труп. «Театр – це система режисера і акторів, виховати їх надзвичайно складно. Це не вистачить і одного інституту. Щоб мати таких акторів, повинні пройти роки», – впевнений Федоришин.

   У законі жодним словом не згадано про бібліотеки. Та вони як установи культури також підпадають під нову реформу. І тут це чи не найвигідніший закон, прийнятий за останніх 20 років. Адже під час переатестації працівників можливе хабарництво і особисті вподобання керівництва. А от робота за контрактом дасть змогу бути захищеним.

   «Якщо це буде справедливий контракт то девʼяносто девʼять відсотків моїх колег його здобудуть. Тепер нам потрібно, щоб люди, які працюють в бібліотеках, мали стимули йти на контракт», – впевнена бібліотекарка Тетяна Пилипець. А ще бібліотекарі радіють, бо новий закон дасть змогу запровадити електрону базу читачів. Адже у книгозбірнях досі усе записують у паперові формуляри.

   Прим. ред. "Ліски". Нововведення стосуватимуться керівників та працівників як мінімум трьох установ, розташованих у Центрі культури та мистецтв Дніпровського району м.Києва (місцевість ДВРЗ). На роботу за контрактами повинні перейти керівник самого Центру культури, а також керівник та актори Театру української традиції "Дзеркало" і працівники бібліотеки №158.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Клуб".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):