Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

У лісі біля Биківні виявили місце захоронення розстріляного поета Михайля Семенка

Неділя, 20.12.2015 14:45   

   Про акцію до річниці від дня народження поета розповідає Любов Якимчук, письменниця, дослідниця творчості Михайля Семенка:
   "Михайль Семенко був розстріляний у Жовтневому палаці на вулиці Інститутській. Там з 1933 до 1937 року була в’язниця, де розстрілювали за рішенням двійок, трійок, тобто за рішенням кількох людей. Михайль Семенко був розстріляний 24 жовтня 1937 року о другій годині ночі. Вночі його тіло та тіла інших людей завантажили, привезли в Биківнянський ліс, у якому було виділено землю для потреб карних органів.
   Квадрат, у якому він був захоронений, відомий тепер точно. Працівники Національного історико-меморіального заповіднику «Биківнянські могили» дослідили це питання і чітко визначили квадрат. На цьому місці 18 грудня ми відкрили меморіальну таблицю Михайлю Семенку. Поклали квіти на його могилу, прочитали вірші".

   Цитата з Вікіпедії:
   "Михайль Семенко (Михайло Васильович Семенко, 19 грудня 1892, село Кибинці, Миргородський повіт, Полтавська губернія, нині Миргородський район, Полтавська область — 24 жовтня 1937, тюрма НКВС СРСР, Київ) — поет доби Розстріляного відродження; основоположник і теоретик українського футуризму (також відомого як панфутуризм), організатор футуристичних угруповань, редактор багатьох видань.
   Модернізував українську лірику урбаністичною тематикою, сміливими експериментами з формою вірша, запровадив нові образи й створив слова, покликані відбити нову індустріалізовану добу. Загинув під час сталінського терору.
   Письменника звинуватили в тому, що він бере участь в Українській фашистській націоналістичній терористичній організації, якої насправді ніколи не існувало, а також у плануванні замаху на секретаря ЦК КП(б)У С. В. Косіора, який мав нібито відбутися під час демонстрації 1 травня 1937 року.
   Серед іншого йому закидали спробу скинути Радянську владу в Украïні за допомогою «німецьких фашистів». Надломлений морально та фізично Михайль Семенко, як свідчать протоколи допитів 4, 7 та 8 травня 1937 р., «зізнався» у всіх звинуваченнях".



Вам була корисна ця стаття?

Всегда  21.12.2015 08:13
В наше время все гораздо проще. Не заморачиваясь официальными обвинениями, указали на официальном сайте адрес одного из самых читаемых в Украине писателей с целью его физического устранения. И никакой ответственности после убийства.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):