Тег AREA. Top_201


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Демонтаж меморіальних дощок у Києві

Понеділок, 23.11.2015 21:12   

   На початку листопада Експертна Рада з питань комуністичної символіки при Київській міській раді склала попередній перелік меморіальних дощок, які слід демонтувати. Зняття дощок проводиться відповідно до положень Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

   До цього списку увійшли 79 дощок, які знаходяться на вулицях та площах Києва. Для кожної дошки зазначено її зміст і подальшу долю після демонтажу. Наприклад, стосовно дошки на вулиці Шовковичній написано таке: "Анотаційна дошка Лібкнехту Карлу, вул. Шовковична, 36/7. Діяч німецького й міжнародного робочого руху, один із засновників Комуністичної партії Німеччини. Не мав жодного відношення до України та Києва зокрема. Висновок: демонтувати. Заходи після демонтажу: вирішує балансоутримувач".

   Сподіваємося, що київська міська влада підійде ло питання демонтажу зважено та по-хазяйському. І ті дошки, які заслуговують на збереження, кияни зможуть побачити згодом у якомусь спеціальному музеї. Ми ж поки що фіксуємо для історії вигляд меморіальної дошки на вулиці Шовковичній у Києві станом на 23 листопада 2015 року.



   Вулиця Шовковична відома з кінця XVIII століття як Аптекарська. Назва Шовковична вперше згадується у 1834 році, походить від шовковичного саду, територією якого прокладена вулиця (сад ліквідовано у 1835 році). Одночасно існувала паралельна назва вулиці — Левашовська, за ім'ям Василя Левашова, київського генерал-губернатора у 1834–1837 роках, який реалізував планування Липок. У 1869 році назву Левашовська було офіційно затверджено.

   З 1919 року — вулиця Лібкнехта або вулиця Карла Лібкнехта, на честь діяча німецького і міжнародного комуністичного руху Карла Лібкнехта. Під час німецької окупації у 1941–1943 роках вулиця мала назву Горст Вессельштрассе (нім. Horst Wessel Str.), на честь Горста Весселя. У 1993 році вулиці повернуто історичну назву — Шовковична.


   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегом "Історія Києва".


Вам була корисна ця стаття?

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):