Тег AREA. Top_232


Сайт Л і с к и               Головна      Про сайт     Архів новин     Флора/Монітор     Вебкамера 

Суботники: одні смітять, а інші прибирають

Понеділок, 13.04.2015 21:29   

   Щороку в лісі поблизу ДВРЗ проводяться суботники. Організовують їх місцеві депутати та громадські активісти. Допомагає й районна влада, залучаючи на добровільно-примусовій основі працівників комунальних підприємств та бюджетних організацій.

   І щороку повторються одна й та ж картина: учасники суботника виносять з лісу сміття, а їм назустріч прямують любителі відпочинку з потенційним новим сміттям у руках - у вигляді скляних і пластикових пляшок, кульків і пакетів, наповнених продуктами для пікніків.

   Що робити з людьми, які засмічують ліс? Виховувати? Так більшість з них вже вийшли з того віку, коли виховують. Переконувати? Можна спробувати. Цього року в лісі як ніколи багато агітаційних плакатів на тему недопущення його засмічення.



   Є серед плакатів дуже креативні примірники, є примірники з гумором. Але чи дійсно допомагають ці плакати збереженню чистоти? Відверто кажучи, не дуже. Частину їх здирають наступного дня, а частина залишається, в тому числі поряд з горами старого й нового сміття.

Сміття в лісі ДВРЗ

   Мабуть, міській владі пора перейти від умовлянь до покарань. Наприклад, за допомогою міліцейських патрулів регулярно об'їжджати ліс та фіксувати дані відпочиваючих - не всіх підряд, а лише відповідальних осіб. А перед цим попередити громадян, що як мінімум одна людина з кожної групи відпочиваючих повинна мати документ, що посвідчує особу. Саме ця особа стає відповідальною за прибирання місця відпочинку, і саме її повинні штрафувати у випадку залишення після себе сміття.

   Можливо, допоможе й закордонний досвід. Наприклад, у Чехії борються з незаконними звалищами сміття за допомогою прихованих відеокамер. Дивіться відеосюжет на цю тему.



   Хотілося б бачити ліс чистим та привітним і для людей, які відпочивають та набираються сил на природі, і для тварин та рослин, для яких ліс - це їхня єдина домівка.




   Схожі публікації на сайті "Ліски" можна знайти за тегами "Ліс", "Екологія" та "Суботник".


Вам була корисна ця стаття?

Сергей  29.04.2015 14:57
Земляки!!! как приятно видеть свою работу))))))))) земляки 20 мин времени и моток скотча.ну и тонера на рабочем принтере... за время расклейки подошло 2 человека, парень и женщина оба предложили помочь, приятно как было!!!

Krigolam  14.04.2015 21:04
В нашем случае не верю в пользу от видеокамер. Думаю в Чехии мусорят многочисленные приезжие, которых можно выдворить. У нас же не сомневайтесь это делают соотечественники. В СМИ необходимо чаще этот вопрос поднимать, правда у олигархов, которым они принадлежат другие приоритеты, плюс у детей в образовательных заведениях воспитывать нетерпимость к нарушителям чистоты, но там сейчас тоже заняты перевоспитанием на другую тему. Откровенно говоря проблеме уже много лет и я пессимистично отношусь к перспективам ее решения в обозримом будущем.

Krigolam  14.04.2015 20:52
Людей, которые живут по принципу - если нет мусорки бумашку в карман не мало, но от этого не легче. Пока в столице и вокруг кучи несанкционированного мусора, озера засыпанные строительными отходами, начинать говорить о каком-то достоинстве смешно. В Парке Партизанской Славы группа людей работала на субботнике, после села отмечать и за собой не убрала. На островах Днепра в черте города горы мусора завезенных лодочниками, кто их и как будет убирать непонятно. Видимо необходимо для борьбы с этой проблемой более активно объединяться в группы.

Можете додати свій коментар
Щоб змінити слово на інше (якщо букви важко розпізнати), клацніть на малюнку

Ваше ім'я:         Слово з малюнка:  

Коментар (до 1000 символів, тільки текст, гіперпосилання недопустимі):